Crònica 24/04/2012

Immigrants i aturats, els nous venedors de roses

Les parades de venda de roses amb immigrants o aturats darrere el taulell són cada cop més habituals. Els floristes calculen que enguany s'han venut 4 milions de roses, 2 menys de les que han venut els majoristes.

Auri Garcia Morera / Arnau Nadeu
2 min
Immigrants i aturats han estat el nou perfil de venedor de roses d'enguany.

BARCELONA.Als floristes, entitats, estudiants i venedors ambulants d'ètnia gitana els ha sortit competència en la venda de roses per Sant Jordi. Els últims anys, i especialment en la jornada d'ahir, s'hi han afegit dos nous perfils de venedors: nova immigració, sobretot d'origen xinès, i persones a l'atur que aprofiten l'oportunitat per aconseguir ingressos extres.

Tania García, venedora majorista de Mercabarna Flor, explica que "les escoles, els gitanos o les fundacions són les habituals" i que ara s'hi han afegit immigrants xinesos, pakistanesos o sud-americans, a més d'aturats. "Els aturats tampoc són molts, però n'hi ha", assegura. A diferència de la resta, però, eviten acumular grans quantitats de roses: "Com que van justos de diners compren la quantitat justa, la venen, i en tot cas després en tornen a comprar", explica García.

Aquests nous perfils de venedors van contribuir al fet que els floristes no complissin les seves expectatives de vendes i que en culpessin l'economia submergida. El Gremi de Floristes de Catalunya va dir que s'havien venut uns quatre milions de roses, una xifra superior al Sant Jordi de l'any passat, quan va caure en Setmana Santa. Els venedors majoristes sí que van assolir les previsions i van vendre uns sis milions de roses.

Decepció dels paradistes

Molta gent però poques roses venudes. Aquesta era la percepció més estesa entre els paradistes del centre de Barcelona a mig matí. "Les vendes d'avui no tenen res a veure amb les de fa quatre o cinc anys", lamentava Roger Balsells, darrere d'una de les moltes parades que van atapeir la rambla de Catalunya.

L'augment del nombre de venedors sembla que hi va influir directament. "Nosaltres tenim sort perquè aquí hi ha poques parades, però més avall ho passen malament", explicava Josep Roures a tocar de la Diagonal. Una opinió compartida per Maica Espinosa, que venia roses a la cantonada de la rambla de Catalunya amb el carrer Mallorca. "Aquí estem molt atapeïts i les vendes són més suaus que les d'altres anys", assegurava la paradista.

Tot i l'oferta variada, la tradicional rosa vermella va tornar a ser la més venuda. Ni les blaves, ni les grogues, ni les blanques, ni les blaugranes. La vermella va ser la preferida per tradició i preu. "Aquest any la gent busca una rosa senzilla i barata", comentava Marta Arnau, de Dada Flor. Aquesta floristeria, lleugerament allunyada del bullici de les parades de llibres, és un dels racons on els més arriscats podien comprar roses originals. Una era la rosa "eterna", una flor que, gràcies a un procés de deshidratació, no es panseix mai. Però la propietària no estava contenta. "Les cantonades estan plenes de gent que no són floristes venent roses i contra això no podem lluitar", es queixava.

Malgrat tot, el mal record de l'any passat feia que altres paradistes fossin més optimistes. "A poc a poc anem venent les roses", afirmava Eva Segarra. "Tothom acabarà comprant la seva rosa, és la màgia de Sant Jordi", deia.

stats