HABITATGE
Crònica 23/02/2012

Impuls a la dació en pagament

L'executiu espanyol demana a les entitats financeres que apliquin, a canvi d'incentius fiscals, la dació en pagament a les famílies amb tots els membres aturats i que els redueixi els interessos.

Joan Faus / Toni Garganté
2 min
"PERDRE L'HABITATGE ÉS UNA SITUACIÓ ABSOLUTAMENT LÍMIT" 
 El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assegurar ahir que els desnonaments d'habitatges són un "drama humà"  i que les persones que els pateixen es mereixen una "protecció especial". L'executiu espanyol demanarà a les entitats financeres que permetin que es pugui saldar el pagament del deute hipotecari amb l'entrega de l'habitatge.

MADRID/BARCELONA.La possibilitat d'entregar l'habitatge per saldar el deute hipotecari amb una entitat financera està des d'ahir més a prop. El govern espanyol va donar llum verda a l'aplicació de l'anomenada dació en pagament, una de les principals reivindicacions dels partits polítics d'esquerra per acabar amb el "drama humà" que suposa haver de continuar pagant la hipoteca quan el banc ja ha embargat el pis.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va anunciar que l'executiu no legalitzarà la dació en pagament sinó que donarà incentius fiscals a bancs i caixes perquè permetin voluntàriament aquesta "possibilitat". La mesura s'inclourà en un codi de bones pràctiques que estableix unes condicions molt estrictes per optar a la dació en pagament i a altres beneficis. Ho podran fer les famílies en el "llindar d'exclusió", que tinguin a tots els membres a l'atur i ja hagin esgotat -o estiguin a punt- la prestació per desocupació, un patrimoni insuficient i que es tracti del seu únic habitatge.

En la rèplica a una interpel·lació d'ICV al Congrés de Diputats, De Guindos va subratllar que si la dació es generalitzés podria reduir la concessió de crèdits. El ministre no va concretar quantes famílies es podrien beneficiar de la mesura, però les dades de l'última Enquesta de Població Activa donen una idea del seu abast. En el quart trimestre del 2011, 1,5 milions de famílies tenien tots els membres actius a l'atur. Les xifres dels desnonaments encara són més alarmants. Des del 2008 s'han produït 151.354 desnonaments, segons el Consell General del Poder Judicial.

El conjunt de mesures va destinat únicament a les famílies en el "llindar d'exclusió" i també inclourà canvis legals. Per exemple, busca reduir els interessos que paguen per l'habitatge, ja que actualment són "clarament abusius", i impulsar la solució extrajudicial dels litigis.

Pel que fa al codi de bones pràctiques, De Guindos va demanar que a les persones que se'ls ha embargat l'immoble hi puguin seguir vivint durant dos anys prorrogables. També que les entitats financeres cobreixin part de la diferència entre el valor de taxació i el preu al qual finalment es ven el pis en subhasta.

El govern farà públic quines entitats s'han afegit al codi, que s'analitzarà amb el sector. La patronal de bancs i la de caixes van valorar positivament la mesura, amb alguns matisos. La de caixes va recordar que fa temps que es permet la dació en pagament. De fet, un portaveu de CatalunyaCaixa va destacar que des de l'inici de la crisi l'entitat ha realitzat fins a 70.000 operacions de renegociació de les condicions del préstec hipotecari. En canvi, els sindicats, l'oposició i entitats socials van criticar que la mesura sigui voluntària i amb moltes condicions.

Nou pla per pagar a proveïdors

D'altra banda, el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va dir que el pla, que s'aprovarà demà, perquè els proveïdors puguin cobrar més ràpid els seus deutes amb les administracions es farà a través d'un consorci bancari amb la presència de l'ICO, i que no augmentarà el dèficit.

stats