PORT DE BARCELONA
Crònica 01/04/2011

Imputat per frau fiscal un antic directiu del Port

Laia Espín
1 min

Barcelona.La titular del jutjat número 5 de Barcelona ha decidit imputar 12 persones més implicades en la trama per possible malversació de fons públics i frau fiscal en l'obra d'ampliació del dic est del Port de Barcelona, adjudicada l'any 2001. Un dels imputats és l'exdirector general d'infraestructures i connexions intermodals de l'Autoritat Portuària, Rafael Escutia, un càrrec que va exercir entre els anys 2001 i 2007.

Entre els nous imputats hi ha un administrador i el cap d'obra de la UTE (Unió Temporal d'Empreses), que es va constituir per fer l'ampliació del dic -formada per les empreses FCC, Construccions Rubau, Ferrovial-Agroman i Copisa-, i diversos responsables tant de les empreses que presumptament haurien fet de testaferros com de la indústria Coterras, subcontractada per la UTE.

La querella de la fiscalia descriu que l'empresa Coterras hauria facturat a la UTE 7,4 milions d'euros, que quantifica com el 3% del pressupost d'adjudicació, per la compra de 865.000 tones de pedra per construir el dic. La fiscalia considera que aquestes pedres "no van existir mai". Tot i això, el ministeri Fiscal també relata que existeixen factures fictícies en empreses proveïdores de Coterras que "no tenien prou capacitat ni estructura per prestar els serveis contractats".

El ministeri Fiscal considera que haurien comès un delicte de frau fiscal perquè la UTE es va deduir l'IVA de les factures d'un material inexistent. La querella també reflecteix que podrien haver incorregut en un delicte de malversació de fons públic, ja que van facturar 18 milions d'euros al Port per construir amb un tipus de pedra i en realitat ho van fer amb runes.

stats