EL SAQUEIG DEL PALAU DE LA MÚSICA
Crònica 18/03/2011

Imputat l'extresorer de CDC

El jutge que investiga l'espoli del Palau ha imputat l'extresorer de CDC i un exdirectiu de Ferrovial per esbrinar si van finançar el partit a través del Palau i de l'adjudicació d'obres públiques.

Laia Espín
3 min
Trobada entre mas i osàcar El president Artur Mas i l'extresorer de CDC Daniel Osàcar van coincidir ahir en un acte d'inauguració d'una fundació de la Mina.

Barcelona.El jutge que instrueix el cas ha citat a declarar com a imputat l'extresorer de Convergència Democràtica de Catalunya Daniel Osàcar, per interrogar-lo sobre el presumpte cobrament de comissions de Ferrovial per l'adjudicació d'obres públiques a través de l'entitat cultural saquejada per Fèlix Millet i Jordi Montull.

En la interlocutòria del magistrat Miguel Ángel Tabarés, que substitueix Juli Solaz davant del jutjat número 30 fins que hi hagi un nou magistrat, també s'argumenta la imputació de l'exdirectiu de Ferrovial Pedro Buenaventura. En l'escrit, que recull la petició d'imputació de la fiscalia, es conclou que Buenaventura, segons consta en els informes pericials practicats i en correspondència incautada, va ser la persona de contacte de Millet a Ferrovial per tractar les presumptes comissions per les adjudicacions d'obres públiques fetes en l'època dels governs de Jordi Pujol.

El magistrat també interrogarà els principals responsables de l'espoli del Palau, Fèlix Millet, Jordi Montull, i la seva filla, Gemma Montull, com a imputats de la peça separada que va obrir Juli Solaz abans de deixar el jutjat al gener.

L'objectiu de la causa en curs és investigar el presumpte finançament irregular de CDC, que el jutge situa en quasi 6 milions d'euros entre el 2003 i el 2008 a través de diversos pagaments. Tanmateix, també s'imputa, tal com va demanar en un escrit el ministeri fiscal, Emilio Vidal i Álvaro Palao, que eren els administradors de l'empresa GPO Ingeniería, que apareix en diversos documents trobats en l'escorcoll fet a la institució cultural i vinculats als donatius de Ferrovial.

La interlocutòria recull que Millet no va actuar com un simple mediador passiu, ja que, segons la documentació, desplegava una amplia activitat en els dos sentits: reclamant l'adjudicació d'obres i apressant Ferrovial perquè no es retardés en els pagaments de les quantitats compromeses. De fet, l'escrit judicial recull un requeriment que li va fer Millet crípticament a Buenaventura perquè complís els compromisos econòmics adquirits en què li diu, literalment: "És indispensable per atendre les necessitats que tu ja saps."

La interlocutòria de Tabarés motiva la citació d'Osàcar com a imputat fent referència a material divers que forma part de la causa, en què es vinculen quantitats concretes sota els epígrafs de "Daniel", "Fundació" i "Ferrovial", que coincideixen amb adjudicacions d'obra pública. D'aquestes, presumptament se'n deduïa un 4%, que es repartia entre un 2,5% i 1,5% que anaven a CDC i a Millet i Montull, respectivament.

La interlocutòria també destaca la comunicació escrita que li va enviar Millet a l'exdirectiu de Ferrovial, el maig del 2002, en què l'informava de l'adjudicació d'un pavelló de la localitat de Sant Cugat del Vallès i en què li comunicava la quantitat exacta de l'adjudicació. Finalitzava dient: "Crec que seria convenient que comentéssim el tema al més aviat possible".

Les obres públiques sota sospita són la ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet, la línia 9 del metro, un pavelló esportiu de Sant Cugat i una depuradora de l'Escala.

Finalment, també declararan davant del jutge com a testimonis les secretàries de Millet i Jordi i Gemma Montull i l'exdirectora del Palau Rosa Garicano, segons han informat fonts judicials. Finalment, la fiscalia no ha demanat la imputació de l'exlíder del Partit per la Independència (PI) i actual secretari d'Immigració de CDC, Àngel Colom, que va rebre una donació del Palau per eixugar els deutes que va deixar la desapareguda formació política. Fonts judicials van indicar que no n'han demanat la imputació perquè no es creu que els diners que va rebre provinguessin de Ferrovial.

El jutge també dóna l'opció al Palau de personar-se com a acusació particular, ja que el considera part perjudicada. Tot i aquesta possibilitat, ahir l'entitat encara no havia pres cap decisió, perquè, segons va assegurar a l'ARA, no havia rebut la interloctutòria d'imputació del jutge.

Espoli del Palau

Juli Solaz va decidir obrir la peça separada per investigar si ha existit finançament de CDC a través del Palau de la Música. Abans, però, Solaz va instruir la peça principal, una investigació que es va iniciar l'estiu del 2009. La imatge dels Mossos d'Esquadra entrant a la institució cultural va sorprendre tota la societat catalana. Mesos després, es va quantificar que Millet i Montull havien espoliat al Palau de la Música 35 milions d'euros. Ells tan sols van confessar haver desviat 3,3 milions d'euros en benefici personal.

stats