ASSEGURANCES
Crònica 19/01/2012

Imputen exdirectius d'Agrupació Mútua per haver-la descapitalitzat

Ara
2 min
L'edifici de l'asseguradora Agrupació Mútua.

BARCELONA.Un jutge de Barcelona ha imputat els exdirectius d'Agrupació Mútua Jordi Conejos i Miquel Navas per una presumpta descapitalització de l'asseguradora a través d'un projecte que beneficiava la immobiliària encarregada de construir la nova seu. Segons van confirmar ahir a Efe fonts judicials, els dos exdirectius hauran de declarar el 15 de febrer. També ho farà l'exadministrador de la immobiliària Lodares 98 arran de la querella que va presentar la fiscalia i que va posar en marxa la investigació.

L'acusació de la fiscalia assegura que el projecte de construcció de la que havia de ser la nova seu de la mútua, a la plaça Cerdà, va acabar suposant un perjudici de 20 milions d'euros a l'entitat i a la seva filial Amci BD. El benefici "gairebé exclusiu" se'l va endur la immobiliària Lodares 98, amb qui la mútua va crear una societat conjunta per construir l'edifici.

La descapitalització, segons l'escrit del fiscal, es va produir mitjançant el pagament d'un sobrepreu no justificat en l'adquisició dels terrenys on havia d'anar l'edifici, i també amb la formalització de contractes i convenis "extraordinàriament beneficiosos" per a la immobiliària. La investigació també parla de factures falses (per serveis no prestats o bé "inflats") i altres pagaments sense justificació.

Els fets es remunten a l'època en què Agrupació Mútua estava presidida per l'exresponsable del Palau de la Música, Fèlix Millet. La querella de la fiscalia acusa Conejos i Navas dels delictes d'administració deslleial, apropiació indeguda i falsificació de document mercantil. Tots dos eren consellers delegats d'Agrupació Mútua. En la querella del fiscal hi consta que Millet va manifestar en una reunió de l'executiva la seva "disconformitat" amb l'operació que s'havia dut a terme en el projecte de la plaça Cerdà.

La direcció general d'Assegurances (DGA), que depèn del ministeri d'Economia, va intervenir l'asseguradora catalana l'octubre del 2009, i des de llavors ha estat dirigida per administradors de la mateixa DGA. Sergio Gago continua al capdavant de la gestió de la mútua d'assegurances, que segueix el seu procés de sanejament. En el camí ja ha tingut dos entrebancs, que ha superat amb èxit: l'un, l'agonia de Bankpime (ara en mans de La Caixa) i l'altre, el concurs d'Amci.

stats