Crònica 28/11/2011

Incertesa preelectoral a Egipte

Egipte celebra avui les primeres eleccions legislatives. Alguns activistes han demanat el seu boicot. Ahir la junta militar va crear un òrgan civil de caràcter consultiu per apaivagar els ànims.

Ricard González
2 min
Un pòster amb els símbols dels candidats independents en un carrer del Caire. Les imatges són utilitzades per identificar-los a causa de l'alt analfabetisme.

EL CAIRETot i celebrar avui les seves primeres eleccions lliures, a Egipte no es respiren aires d'il·lusió i esperança, sinó més aviat d'incertesa i angoixa. Mentre els col·legis electorals es preparaven ahir per acollir els prop de 20 milions de ciutadans cridats a les urnes, a la plaça Tahrir continuava el pols que enfronta la junta militar i els joves revolucionaris, i que l'última setmana s'ha cobrat almenys 42 víctimes mortals.

Les dues parts van atrinxerar-se ahir darrere les seves postures inicials, la qual cosa apunta que el conflicte serà llarg. El mariscal Hussein Tantawi, que presideix la junta, va advertir que no permetrà "als sabotejadors la seva ingerència a les eleccions", i va insistir que l'exèrcit no pensa renunciar a les seves prerrogatives. "La posició de l'exèrcit ha estat sempre la mateixa, en la Constitució anterior, en l'actual i ho serà en la pròxima i en totes les Constitucions", va declarar en to desafiant en una roda de premsa.

Creat un consell consultiu civil

En un moviment molt astut, la junta va reforçar les divisions entre els partits de l'oposició en arribar a un acord amb diverses forces per crear un consell consultiu civil per coordinar amb els líders militars la solució a la crisi que viu el país. Entre els partits i candidats presidencials signataris del pacte hi figuren els Germans Musulmans, els salafistes de Nour i Amr Mussa, l'antic secretari general de la Lliga Àrab.

Per la seva banda, les organitzacions de joves revolucionaris i els partits polítics que els donen suport van organitzar ahir una nova concentració massiva a Tahrir contra el nomenament de Kamal Ganzuri com a primer ministre i per demanar que la junta abandoni el poder i l'entregui a un govern de salvació nacional amb plens poders.

Dissabte a la nit una vintena de grups havia proposat Mohamed ElBaradei, premi Nobel de la pau i exdirector de l'Organització Internacional de l'Energia Atòmica, com a responsable per formar el nou executiu. ElBaradei, que es va reunir ahir al matí amb Tantawi, va declarar-se disposat a suspendre la seva campanya presidencial i assumir aquest rol si la junta l'hi demana oficialment. "Estic preparat per respondre les demandes del jovent revolucionari per formar un govern de salvació en què estiguin representades totes les forces", va declarar el veterà exdiplomàtic.

Tant el grau de seguretat com el nivell de participació són dues de les grans incògnites dels comicis d'avui. Milers de soldats se sumaran a la policia per evitar incidents violents als col·legis electorals. La junta militar confia que una alta participació reforci la credibilitat del lent procés de transició que està pilotant, i per això va allargar fins demà el termini per poder exercir el dret a vot.

Junt amb la seguretat, l'altra preocupació de molts ciutadans és que els comicis siguin nets, atès l'historial de manipulacions en anteriors cites electorals durant l'era Mubàrak. Finalment, la junta permetrà la supervisió d'algunes organitzacions internacionals, si bé hi han desplaçat pocs observadors.

La jornada electoral d'avui és la primera d'un procés electoral maratonià que no conclourà fins a mitjans de març, ja que se celebraran tres rondes diferents per a cadascuna de les dues cambres del Parlament. Les províncies que voten avui inclouen les dues ciutats més grans del país, El Caire i Alexandria.

stats