Crònica 31/03/2011

Índia i Pakistan, al criquet

2 min
Índia i Pakistan, al criquet

L'Índia i el Pakistan van voler escenificar ahir la represa de les converses bilaterals a través de l'esport més popular en aquests dos països: el criquet. Després que al febrer decidissin reobrir un procés de diàleg formal, el primer ministre indi, Manmohan Singh, i el seu homòleg pakistanès, Yusuf Raza Gillani, van assistir ahir junts durant dues hores al partit de la semifinal del Mundial de criquet que van disputar les seleccions dels dos països. Els dos mandataris van mantenir després una reunió per tractar assumptes bilaterals. Singh i Gillani s'havien reunit dues vegades des dels atemptats de Bombai del 2008, que van trencar les relacions entre les dues potències nuclears, però sempre en reunions internacionals, mai en territori pakistanès o indi.

Per afegir excepcionalitat a la trobada, ahir també va ser el primer cop des d'aquells atacs que els dos equips s'enfrontaven en un terreny de joc d'un dels dos països. El partit, a la ciutat de Mohali, al nord de l'Índia, es va acompanyar de grans mesures de seguretat. L'exèrcit indi va imposar una zona d'exclusió aèria sobre l'estadi on es va disputar per prevenir atemptats. L'Índia va guanyar el matx i jugarà la final contra Sri Lanka.

Les dues potències nuclears del sud d'Àsia mantenen una disputa territorial pel Caixmir des de fa dècades, que s'afegeix a conflictes en diverses zones de les seves fronteres. I han fet servir sovint l'anomenada diplomàcia del criquet per intentar acostaments diplomàtics. L'últim precedent d'aquesta manera de fer la va protagonitzar el 2005 el general Pervez Musharraf, expresident del Pakistan, quan va viatjar a l'Índia per presenciar un partit de criquet i entrevistar-se amb Singh. Els dos dirigents van acordar obrir la frontera militaritzada que divideix el Caixmir.

El procés de diàleg entre l'Índia i el Pakistan començat llavors es va estroncar el 2008 arran dels atacs terroristes a la ciutat índia de Bombai. Aquests atemptats, que l'Índia atribueix a militants pakistanesos amb col·laboració de membres del govern d'Islamabad, van deixar almenys 166 morts. Precisament com a gest de confiança abans del partit d'ahir, el Pakistan va permetre que investigadors indis viatgessin al seu país per investigar sobre els atacs.

stats