TARIFA ELÈCTRICA
Crònica 28/09/2011

Indústria pot encarir la llum un 5,9%

La subhasta que marca l'evolució de la meitat de la factura de la llum s'ha acabat amb un increment del 13%. Això la pot encarir aquesta factura llum al voltant d'un 6% si Indústria hi dóna el vistiplau.

Miquel Codolar
2 min
El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, haurà de decidir si congela, redueix o augmenta la meitat que controla de la tarifa elèctrica.

Madrid.La factura de la llum es podria encarir prop d'un 6% el mes vinent, sempre que el ministeri d'Indústria, dirigit per Miguel Sebastián, no hi posi remei. La meitat del que finalment paga el consumidor ho determina la subhasta elèctrica, que s'anomena Cesur i que es va tancar ahir amb un fort increment respecte la del trimestre anterior. El denominat terme d'energia va augmentar un 13%. Segons els tècnics del sector, la factura que paguen a final de mes els 24 milions de consumidors que s'acullen a la tarifa d'últim recurs (TUR) es podria encarir un 5,9% a partir del mes vinent.

Aquesta possibilitat, però, està a l'espera de la decisió que prengui dijous el ministeri d'Indústria, que controla l'altre 50% de la cistella de la tarifa. Haurà de decidir si es congelarà, es reduirà o s'augmentarà l'anomenat peatge. Cal tenir en compte el pes que la proximitat de les eleccions espanyoles pot tenir en aquesta decisió. Indústria podria rebaixar aquests peatges perquè el preu de la llum no variés en aquest moment.

Si l'increment es confirma, s'afegirà al més del 10% d'augment que s'acumula des de principis d'aquest any. De fet, al gener la tarifa va créixer un 9,8%. Al març va caure el preu de l'energia, però el govern va apujar un 10% els peatges, de manera que la tarifa final es va congelar. I al juliol va passar a la inversa. L'energia es va encarir un 2,7%, però el ministeri va congelar la seva part, de manera que a mitjans d'any l'increment final sobre la tarifa va ser finalment de l'1,5%. La llum es va encarir un 2,6% el 2010, un 3,5% el 2009 i un 9,08% el 2008. Des del 2003 cada any ha incrementat el preu, tot i que des del 2006 ho fa per sobre de l'IPC.

La Comissió Nacional de l'Energia (CNE) examina la subhasta Cesur amb molta atenció per les acusacions sobre la presumpta manipulació de preus els dies anteriors a la celebració de la subhasta per aconseguir incrementar més la tarifa.

stats