Crònica 14/11/2011

Iniciativa vol ser la casa gran de federalistes i independentistes

Auri Garcia Morera
2 min
Iniciativa vol ser la casa gran de federalistes i independentistes

PalafrugellIniciativa s'ofereix com a projecte aglutinador de federalistes i independentistes per avançar plegats cap al dret a l'autodeterminació. Si Convergència va idear el concepte de la casa gran, Iniciativa es defineix com "el lloc de trobada", es considera capaç de "sumar tota la societat catalana" i argumenta que cal "sumar forces" en la defensa del dret a decidir.

Joan Coscubiela va llançar ahir el seu missatge més agosarat en clau nacional en una visita a les comarques gironines, amb míting a Palafrugell. El candidat d'Iniciativa va dir que la sentència del TC contra l'Estatut votat en referèndum va trencar el pacte constitucional, i que durant la legislatura que començarà caldrà obrir "un nou full de ruta nacional".

Coscubiela va reclamar protagonisme per a "les classes populars" en la posada en marxa d'aquest nou full de ruta nacional, i va intentar desacreditar Esquerra i CiU. "Hi ha qui té dubtes a l'hora de decidir entre país i esquerra i jo no en tinc ni un, perquè aquest país sempre l'han construït les esquerres", va dir en una referència a Oriol Junqueras, president d'Esquerra. "Les dretes tenen un altre dilema: entre el país i la butxaca, sempre escullen la butxaca", va afegir.

Pacte fiscal amb matisos

Iniciativa inclou en aquest full de ruta "un pacte fiscal, però no un pacte fiscal de cartró pedra com el de CiU". Segons Coscubiela, sempre que CiU ha aconseguit una millora del finançament de Catalunya ha pactat també una reforma fiscal que provocava una reducció d'impostos: "Sí que hem tingut més part del pastís fiscal, però com que el pastís és cada vegada més petit, cada vegada tenim menys pastís".

El candidat d'Iniciativa va negar el seu suport a un altre pacte fiscal amb aquestes conseqüències i va insistir en la necessitat d'un "concert econòmic solidari" acompanyat d'una reforma fiscal profunda.

stats