Crònica 01/02/2012

Interior nega les agressions per parlar en català al Prat

J.r
2 min
Jorge Fernández Díaz va comparèixer ahir a la comissió d'Interior del Congrés.

MADRID.El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, nega que la Guàrda Civil agredís un advocat a l'aeroport del Prat, suposadament per haver-se dirigit als agents en català. "Aquest senyor ha faltat a la veritat", va dir ahir al Congrés, responent a una pregunta del diputat de Convergència i Unió Jordi Jané.

El dia anterior, fonts del ministeri havien assegurat a l'ARA que no es pronunciarien fins que s'acabés la investigació interna, però ahir el titular d'Interior, de qui depèn l'institut armat, ja va donar per bona la versió dels fets que li ha fet arribar la Guàrdia Civil. Segons aquestes explicacions, el passatger "es va negar a complir la normativa de seguretat aeroportuària davant el vigilant de seguretat", que és qui va avisar els agents. Fernández Díaz va dir que l'advocat va "insultar-los" i es va negar a mostrar-los d'entrada el document d'identitat. Tampoc va voler signar la denúncia. Ara bé, des del govern espanyol afirmen que en cap moment se'l va obligar a parlar en castellà ni tampoc hi va haver maltractament físic. La versió de l'afectat no s'adiu amb aquest relat i assegura que el van conduir a una sala on va rebre un fort cop a la cama i va haver d'aguantar comentaris despectius sobre l'ús del català.

Pel ministre de l'Interior, el comportament del cos és "exemplar" a Catalunya i a la resta de l'Estat.

Revisar els CIE

A la compareixença al Congrés, Fernández Díaz també va anunciar que revisarà el funcionament dels centres d'internament d'estrangers (CIE), després de la mort d'un jove guineà a principis d'any al centre de la Zona Franca. Aposta ara per un reglament que permeti "incorporar formes racionals de gestió". Això passa, per exemple, per delimitar a la policia les tasques de seguretat i contractar "un altre personal especialitzat per millorar el servei assistencial i sanitari i dedicar l'espai adequat a activitats comunes i de lleure". SOS Racisme ho va considerar insuficient i va reiterar que cal tancar aquests centres.

stats