INVESTIGACIÓ
Crònica 29/11/2011

Interior alerta que Catalunya atreu el crim organitzat

Catalunya és un punt d'atracció i de referència per al crim organitzat, segons el departament d'Interior. Les quatre màfies més presents són l'exsoviètica, la xinesa, la colombiana i la italiana.

L.d.r.
2 min
Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana fan una batuda al Paral·lel de Barcelona.

BARCELONA.Juntament amb el terrorisme, el crim organitzat és una de les amenaces més importants per un estat. "Catalunya no se'n salva, és un punt d'atracció i de referència per a les màfies internacionals", va dir ahir el conseller d'Interior, Felip Puig, durant la inauguració d'unes jornades sobre aquesta matèria que se celebren aquesta setmana a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. "Espanya no crida l'atenció respecte a la resta d'Europa, però el crim organitzat hi està massa implantat", va explicar ahir un expert del Centro Nacional de Inteligencia (CNI).

Segons el CNI, a l'Estat hi ha quatre màfies implantades -l'exsoviètica, la xinesa, la colombiana i la italiana-, principalment a la costa mediterrània, a Madrid i a Barcelona. La màfia d'origen exsoviètic va escollir Espanya com a lloc de descans, per blanquejar diners i invertir en negocis immobiliaris. La màfia xinesa també està molt arrelada, tot i que no hi ha consciència social sobre l'amenaça que suposa. Es dedica principalment al contraban, la falsificació i el frau fiscal i exerceixen la violència només de manera intracomunitària. La colombiana, dedicada gairebé exclusivament al narcotràfic, té una gran capacitat d'adaptació, és molt flexible i no té una estructura jerarquitzada, la qual cosa la fa més eficaç. Finalment, la italiana -majoritàriament de la Camorra i la 'Ndrangheta-, té una gran incidència en el blanqueig. La seva presència, segons el CNI, està augmentant.

Bona gestió de l'economia

Federico Varese, professor de criminologia a la Universitat d'Oxford, assegura que la lluita contra la màfia necessita una bona gestió de l'economia per no crear condicions perquè prosperi o perquè les organitzacions criminals creïn mercats il·legals. Segons aquest expert, les màfies es desplacen principalment per obtenir més recursos, invertir els diners que han guanyat en el seu territori o per colonitzar un nou espai. A més, moltes vegades es veuen obligades a fer-ho per lluites entre ells o per pobresa en els països d'origen.

Més competències

El fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, va demanar més competències a l'hora de combatre el crim organitzat a través d'una modificació de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ). "ETA encara no ha fet els passos necessaris per ser optimistes del tot, però si la banda acaba desapareixent, la reforma de l'Audiència Nacional serà imprescindible", va assegurar. Actualment la LOPJ en aquest àmbit només deixa actuar contra el narcotràfic, la falsificació de moneda i alguns delictes econòmics.

stats