PROTESTES A LA UNIVERSITAT
Crònica 02/03/2012

Interior augura més detencions de violents

Els Mossos d'Esquadra han activat per primer cop, després dels greus incidents al centre de Barcelona, la Unitat Central d'Informació en Ordre Públic. Hi haurà més detencions pels fets de dimecres.

F. Casas / A. Balanzà J. Serra / J. Rusiñol
3 min
JORNADA ATÍPICA
 Un grup d'estudiants fan classe al pati d'una de les facultats de la Universitat de Barcelona (UB) durant la jornada d'ahir.

BARCELONA.La batalla campal que es va viure dimecres als carrers de Barcelona, després que una minoria violenta distorsionés la vaga contra les retallades a les universitats públiques amb contenidors en flames i atacs als bancs, tindrà una segona fase de detencions policials. "La feina no ha acabat", segons va afirmar ahir un portaveu dels Mossos d'Esquadra. La Unitat Central d'Informació en Ordre Públic està enfeinada en una tasca de creuament de dades i de recerca de manifestants amb antecedents. Aquesta unitat, que es va crear després dels fets del Parlament del 15 de juny per aprofundir en la recerca de proves per inculpar els violents que actuen amb mètodes "sofisticats" de "guerrilla urbana" -tal com va dir el conseller d'Interior, Felip Puig-, ja ha identificat més manifestants.

El director general de la Policia, Manel Prat, va assegurar que la voluntat és que cap dels fets delictius que van produir-se al llarg de la manifestació "quedi sense resposta", però caldrà veure "si podem reunir proves perquè més persones passin a disposició judicial". Fins ara, la majoria d'aquests casos han acabat amb condemnes de faltes. La nova unitat es dedica a aprofundir en la recerca de proves que facilitin la inculpació, si cal penal, dels responsables d'actes violents i per això porten càmeres per facilitar la identificació de responsables d'incidents. El balanç provisional dels incidents de dimecres és de danys per valor de 18.000 euros en el mobiliari urbà. Onze dels dotze detinguts han quedat en llibertat, amb una citació per anar davant del jutge.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ahir des del Marroc, va afegir que "els límits s'estan sobrepassant" i que una cosa, "legítima", és protestar, i l'altra caure "en el vandalisme", incomodar la ciutadania i fer malbé el mobiliari urbà, com en el cas dels últims dies a Barcelona. El cap de l'executiu, que tem que la protesta es radicalitzi encara més, va insistir que hi ha d'haver límits i va fer una crida "a la reflexió general". Sobre les retallades del Govern, que han impulsat les protestes, va indicar que "ningú fa coses impopulars per caprici, però que cal defensar l'interès general". El president opina que no hi ha un empitjorament general de la qualitat del sistema i que l'increment de les taxes és assumible. Presidència no entendria que Catalunya visqués la seva " primavera valenciana " perquè la situació és diferent i la policia tampoc ha actuat amb la contundència que ho va fer al País Valencià.

Incidents i aturada a la UAB

Mentre el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, va admetre que la protesta de dimecres va ser "molt important", el conseller d'Interior, Felip Puig, va atribuir a "professionals de la violència" els disturbis que va viure Barcelona i va demanar a la ciutadania que denunciï els "grups violents" que atempten contra el dret a la manifestació. Una minoria va tornar a provocar ahir incidents a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Una manifestació d'un centenar de persones va acabar amb destrosses en entitats bancàries i pintades en diversos edificis del campus de Bellaterra. Aquesta va ser l'única universitat en què es va mantenir la jornada d'aturades. La vaga va tenir un "seguiment desigual" -tal com van detallar portaveus de la UAB-, tot i que les classes es van aturar totalment en sis facultats. Els estudiants també van mantenir ocupat ahir el rectorat de la Universitat de Barcelona (UB). En l'assemblea de la nit van acordar marxar-ne dissabte, un pacte per evitar un desallotjament forçat.

A Madrid, després que alguns mitjans conservadors de la capital haguessin identificat en les portades les protestes amb el PSOE, el PP no va dubtar a sumar-s'hi i assenyalar els socialistes com a instigadors de les manifestacions. El nou vicesecretari general d'organització, Carlos Floriano, va denunciar una "estratègia" del principal partit de l'oposició per inflamar "un clima de conflictivitat social que dissimuli el rotund fracàs electoral de Rubalcaba". El secretari general socialista, des d'Oviedo, no va tardar a respondre que considera "detestable" qualsevol mostra de violència.

stats