NOVA MARCA POLÍTICA ABERTZALE
Crònica 12/02/2011

Interior barrarà el pas a Sortu per ser el relleu de Batasuna

El govern espanyol posarà en mans de la justícia el destí del nou partit abertzale. El Tribunal Suprem tindrà l'última paraula i es pot pronunciar quan ja s'hagin proclamat les candidatures del 22 de maig.

Joan Rusiñol
2 min
Els representants de la nova formació abertzale, que té entre els seus objectius el final d'ETA, sortint dimecres del ministeri de l'Interior.

MadridL'esquerra abertzale assegura que ha fet una aposta a llarg termini que va molt més enllà de les eleccions municipals del mes de maig. I és que tot apunta que Sortu, la nova marca independentista basca, quedarà fora d'aquests comicis. El calendari els juga a la contra i els terminis que marca la llei els poden acabar deixant fora de les urnes.

Ahir el vice-president primer del govern espanyol i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va reiterar que el govern espanyol està decidit a barrar el pas a Sortu perquè no es pugui registrar com un partit polític més. De fet, aquesta setmana José Luis Rodríguez Zapatero ja va avançar que la decisió acabaria en mans del Tribunal Suprem, l'última peça d'un engranatge que necessàriament posa en marxa el ministeri de l'Interior.

Rubalcaba va explicar que ja ha sol·licitat un "exhaustiu informe" per fonamentar que la nova plataforma política "no ha caigut del cel" sinó que "és evident per a tothom que és la il·legalitzada Batasuna la formació que ha presentat estatuts per a un nou partit". Basant-se en aquesta "continuïtat" amb formacions que han estat prohibides, el ministeri farà arribar tota la documentació policial a la Fiscalia i a l'Advocacia General de l'Estat perquè presentin la demanda davant del Tribunal Suprem.

Calendari ajustat

Des de dimecres, quan es van lliurar al registre de partits els estatuts de Sortu, s'ha obert un termini de 20 dies hàbils perquè el ministeri de l'Interior faci arribar els informes pertinents a la Fiscalia i a l'Advocacia. Rubalcaba va assegurar ahir que no esgotarien tots els dies però que tampoc actuarien amb pressa: es tracta d'aportar una documentació ben travada per poder vetar el registre d'un partit que "rebutja" la violència, incloent-hi la d'ETA, si bé no condemna els atemptats passats. Després, la Fiscalia tindrà 20 dies feiners més per poder presentar la demanda davant del Tribunal Suprem. Per tant, la qüestió podria arribar a la sala 61 del tribunal a principis d'abril, si tothom estirés al màxim els terminis. Un cop analitzats els informes, els promotors de Sortu tindran 10 dies per fer al·legacions. Fet el pas, la decisió final no està subjecta a terminis. Això vol dir que pot arribar després del 25 d'abril, que és quan es proclamen les candidatures, i que, per tant, pot quedar fora dels comicis del maig.

Per esquivar la situació, l'esquerra abertzale ja podria treballar amb llistes d'independents, que s'haurien d'analitzar una per una. El camí a les urnes encara serà llarg.

stats