SEGURETAT ALS TRENS
Crònica 05/04/2011

Interior crearà una unitat específica dels Mossos per blindar el transport públic

El departament d'Interior crearà una unitat dedicada al transport públic que aglutinarà les estacions de tren. Aquesta proposta arriba arran de la mort d'un vigilant a l'estació de Castelldefels.

Marta Català
2 min
Interior crearà una unitat específica dels Mossos per blindar el transport públic

Barcelona.La mort d'un vigilant a l'estació de Castelldefels la setmana passada ha provocat que Interior es posi les piles en matèria de seguretat a les estacions de tren. Ahir, el director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, va anunciar que la policia catalana crearà una divisió dedicada al transport públic que s'ocuparà de garantir la seguretat a les estacions, tant de metro com de Rodalies o Mitja Distància, i en altres instal·lacions com els aeroports. Fonts del departament d'Interior van explicar que el que faran és ampliar les unitats existents dedicades a la seguretat del metro també a l'àmbit dels trens. Aquest és un dels pactes als quals es va arribar ahir després d'una reunió entre responsables d'Interior, Territori i Sostenibilitat, Renfe i Adif. De fet, Prat ha aclarit que ja estan treballant: "Estan treballant al metro, als Ferrocarrils i també als aeroports del Prat i de Girona, i de mica en mica incorporarem aquest protocol d'actuació a la resta d'operadors per donar cobertura a tot el territori".

Per la seva banda, el responsable de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va afirmar ahir que hi ha una relació "evident" entre el frau al transport públic (utilitzar el servei sense pagar) i els actes vandàlics o d'inseguretat que s'hi produeixen. Per això va assegurar que incorporarà elements de seguretat passiva que dificultin "entrar o sortir" de l'estació al marge de les màquines de validació.

Reunió amb Interior

El secretari de Territori i Mobilitat va assegurar que "en la mesura que s'augmenti la seguretat, es podrà actuar preventivament". Segons Josep Gironès, secretari general de la Federació de Serveis de la UGT de Catalunya, es tracta d'una bona notícia: "Em sembla bé, però els professionals creiem que hem de donar la nostra opinió, per això hem demanat una reunió amb el responsable d'Interior", va dir. Alhora, tant Prat com Calvet han pactat augmentar el nombre de càmeres a les estacions. Fins ara, de les 109 estacions de Rodalies, un 60% tenen càmeres i l'objectiu és arribar al centenar, van dir. Calvet va assenyalar que alguns recintes ferroviaris ja estan "precablejats" i, per tant, serà més senzill instal·lar-hi nous aparells de gravació.

Sergio M.G., de 20 anys, va ingressar diumenge a la presó per un delicte d'homicidi. Està acusat de causar la mort del vigilant de seguretat de Castelldefels a qui va colpejar. Després de l'agressió, la víctima es va desplomar. Els primers resultats de l'autòpsia asseguren que l'home patia una patologia cardíaca i que els cops no eren greus. Amb tot, el jutge imputa a l'agressor un delicte d'homicidi. I aquest cap de setmana dues noves agressions a treballadors d'estacions han saltat a la llum pública. Els mossos han detingut un jove a Mataró i un altre a Vic per dues agressions, l'una a un mosso i l'altra a un interventor de Renfe.

stats