SEGURETAT
Crònica 02/10/2011

Interior estrenarà la caserna de La Verneda sense equipaments

Una de les casernes policials més grans de l'Estat és a Barcelona. Després de quatre anys d'obres i 20 milions d'inversió, l'espai es reobrirà al març amb un miler de treballadors i sense equipaments.

Albert Balanzà
2 min
La històrica caserna policial del barri de Sant Martí de Barcelona, inaugurada fa setanta anys, ha estat reformada.

Barcelona.Malgrat que el Cos Nacional de Policia està en evident procés de replegament des que el 2005 els Mossos d'Esquadra van assumir les competències de seguretat ciutadana a Barcelona, el ministeri de l'Interior està a punt de culminar la remodelació de la caserna de Sant Martí, al carrer Guipúscoa de Barcelona, en la qual s'acabarà gastant 20 milions d'euros. Dimecres passat el secretari d'estat, Justo Zambrana, va encapçalar una visita d'obres amb el delegat del govern, Joan Rangel, en la qual va subratllar "la revitalització del barri" que significarà el complex policial.

Setanta anys després que s'inaugurés, la part més visible de la reforma d'una caserna que va viure metrallaments entre agents a la Transició i que va ser temuda pels veïns fins al punt que tothom passava sempre per l'altra vorera del carrer, serà un nou edifici de dues plantes en què es faran les gestions per a la tramitació del DNI. Dos patis segregats per a agents i serveis d'estrangeria donaran pas a l'edifici principal, de colors blaus i amb molta claror.

Edifici de dues cares

Però el que generarà més debat és la ubicació dels serveis de la brigada d'informació, la part "més privativa" de la caserna, segons apuntaven dimecres alguns comandaments. Ubicats al bloc que menys es tocarà de tota la reforma, el que està disposat perpendicularment a la part del darrere del complex policial, els agents que acostumen a tenir una feina més discreta a la ciutat tindran veïnatge amb el bloc d'equipaments de set plantes que l'Ajuntament de Barcelona preveu aixecar en un espai de 1.600 metres quadrats que Interior va cedir per a usos municipals. La negociació, tancada la primavera del 2007, va incloure la cessió d'un espai municipal a Interior al carrer Trafalgar i la ubicació dels sindicats policials a l'excaserna de Bombers del carrer Lleida.

Tot i que entre el bloc policial i el bloc municipal previst hi ha una distància de 16 metres, l'arquitecte Miquel Espinet, de la firma Espinet-Ubach, que s'ha encarregat d'aixecar el complex policial, s'ha mostrat partidari de trobar una solució "que vetlli per la seguretat dels agents de la brigada d'informació". Per exemple, la construcció de l'edifici d'equipaments amb les dues cares interiors sense finestres.

No ho veu de la mateixa manera el president de l'Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals, Manuel Martínez, que ha liderat la cessió per a equipaments d'aquest tros del complex policial i que, fins i tot, té una proposta de distribució (una escola bressol, una biblioteca, un casal de joves i un centre de dia per a gent gran). "Totes les cares de l'edifici han de tenir finestres", ha apuntat a aquest diari.

El regidor del districte, Eduard Freixedes, que es va reunir amb els veïns abans de l'estiu i ara ha de tornar-hi en els pròxims dies, ha emplaçat els dirigents del barri a acabar de pensar l'edifici d'equipaments, ara que encara no s'han començat a atacar els fonaments perquè està ocupat per les casetes dels paletes. L'anterior equip de govern socialista va fer una reserva inicial de 800.000 euros per a la redacció del projecte definitiu.

stats