ORDRE PÚBLIC
Crònica 07/10/2011

Interior admet "excés de zel" en l'actuació contra els 'indignats'

El conseller d'Interior, Felip Puig, admet que els Mossos van actuar amb "excés de zel" en l'operació d'ahir per detenir set indignats . Els antiavalots es van desplegar per la Ciutat de la Justícia.

Laura Díaz-roig
2 min
Interior admet "excés de zel" en l'actuació contra els 'indignats'

Barcelona.El jutge de guàrdia no donava crèdit ahir a la imatge de desenes d'agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra desplegant-se per l'exterior i l'interior de la Ciutat de la Justícia. L'objectiu era detenir set persones vinculades al moviment dels indignats , que s'acabaven de personar voluntàriament al jutjat en estar imputats per l'Audiència Nacional a causa dels aldarulls del 15 de juny al Parlament. L'ordre de detenir-los la va donar l'Audiència Nacional, però el que ningú s'esperava era el desmesurat desplegament policial. "Hi ha hagut excés de zel a causa d'un problema de comunicació", admetia ahir a la nit el conseller d'Interior, Felip Puig, en declaracions al programa 59 segons de TVE. La imatge dels antiavalots, amb passamuntanyes, als passadissos, la cafeteria i els accessos als jutjats va enutjar el jutge de guàrdia, que va sortir a demanar explicacions als caps de l'operatiu.

Tots els testimonis coincideixen a afirmar que es van viure moments de molt nerviosisme. "Sentíem crits, però havien separat la gent en dos grups i els advocats no hem pogut intervenir per garantir els seus drets", es queixava un dels lletrats dels imputats. Finalment, els Mossos van detenir els set indignats , que van ser traslladats en furgons policials a la comissaria de Zona Franca, on van ser identificats i se'ls va entregar una citació per declarar la setmana que ve davant l'Audiència Nacional.

Els advocats dels detinguts no podien amagar la seva sorpresa per la contundència i desmesura del dispositiu policial. "Els nois havien decidit identificar-se voluntàriament i esperàvem al bar que el jutge de guàrdia es comuniqués amb l'Audiència Nacional -que és qui porta el cas- quan van irrompre els Mossos", explicava un d'ells. Amb aquesta decisió, els indignats pretenien evitar la detenció als seus domicilis, tal com ha succeït aquesta setmana amb alguns dels seus companys, i s'havien personat per recollir ells mateixos la citació judicial.

Els fets van passar poc després de les dues del migdia, quan els antiavalots van entrar al recinte i, segons diversos testimonis, van retenir tots els clients que en aquell moment eren a la cafeteria, entre els quals hi havia, a banda de membres del moviment 15-M, jutges, funcionaris i periodistes.

Versió oficial

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va assegurar ahir que el jutge de guàrdia havia pres les dades dels imputats i havia comunicat al jutge de l'Audiència Nacional la presència dels joves. Abans d'obtenir cap resposta, els Mossos van actuar per ordre del jutjat estatal. "Posteriorment a l'actuació policial, l'Audiència Nacional ha comunicat al jutjat de guàrdia que l'actuació dels Mossos s'havia fet seguint ordres directes seves", conclou el comunicat .

Amb aquests, els Mossos ja han detingut la majoria dels 22 indignats imputats pels fets del Parlament del 15 de juny, que s'enfronten a possibles penes d'entre tres i cinc anys de presó, acusats d'un presumpte "delicte contra les institucions de l'Estat". Avui es preveu que quatre dels detinguts ja declarin a l'Audiència Nacional.

stats