PROTESTES A VALÈNCIA LA RESSACA DELS INCIDENTS
Crònica 22/02/2012

Interior investigarà els "excessos" de la policia

Les imatges de les càrregues a València han incomodat el govern espanyol, que ahir va assegurar que investigarà els fets. Alimentats per aquesta tensió, els col·lectius d'indignats van tornar a sortir al carrer.

Albert Balanzà
3 min
Llibres i mans alçades ahir a la plaça Sant Jaume en solidaritat amb València.

BARCELONA.El Partit Popular no ha de patir, en principi, per les conseqüències polítiques que es poden derivar de la polèmica intervenció que el Cos Nacional de Policia ha fet aquests dies al centre de València contra les protestes dels estudiants. Però, després de veure ahir la postura del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, és evident que al govern espanyol com a mínim l'han incomodat les imatges de les càrregues indiscriminades que, sobretot dilluns, es van saldar amb una desena d'estudiants i periodistes ferits i una vintena de detinguts.

Tot i les paraules contemporitzadores del president espanyol, Mariano Rajoy, i el valencià, Alberto Fabra, el ministre de l'Interior no va qüestionar en bloc l'operatiu de seguretat però va admetre que hi havia hagut "un excés i una actuació desafortunada". A més, el ministre va assegurar que definir els estudiants, gairebé en termes militars, com l'"enemic" també suposava un error dels comandaments policials, en al·lusió als qualificatius utilitzats pel cap de la policia, Antonio Moreno. Més tard, al Congrés, el ministre va matisar que havia parlat d'excessos en referència als "radicals i violents que aprofiten aquests fets per fer el que no haurien de fer", informa Joan Rusiñol. Fernández Díaz, que va fer les primeres declaracions ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio, va advertir que la situació s'havia radicalitzat per la presència creixent d'"infiltrats radicals" a mesura que la convocatòria de València s'havia fet més gran. Però en qualsevol cas va demanar comparèixer voluntàriament al Congrés per donar les explicacions que ja li ha exigit l'oposició i que es poden derivar de la investigació del govern.

L'altre dirigent del Partit Popular amb responsabilitat política que més dubtes ha expressat en públic sobre els fets de València ha estat la delegada del govern, Paula Sánchez de León. L'evolució del posicionament de la delegada ha estat curiós. D'entrada, va ser el primer càrrec públic que es va guanyar les ires dels estudiants -que li han demanat la dimissió fins i tot en una campanya que fa dies que corre per internet-, dilluns encara va negar la "repressió" en un primer moment i ahir va assegurar davant dels crítics amb la policia que ha demanat l'obertura d'un expedient informatiu que inclogui la "depuració" de responsabilitats. Sánchez de León també es va reunir amb l'oposició i amb una delegació d'estudiants ahir a la tarda.

Més enllà d'aquest xup-xup polític, la rèplica de València -potser a la recerca d'un rebrot de les mobilitzacions que en l'últim any han protagonitzat els col·lectius d' indignats - la van protagonitzar centenars de joves que van autoconvocar-se a una quarantena de ciutats d'arreu de l'Estat en solidaritat amb les protestes contra les retallades de l'institut Lluís Vives.

Llibres alçats a Barcelona

"Té, que aquest ja me l'he llegit". Amb aquesta frase inusual en boca d'una parella caminant Via Laietana amunt s'acabava la manifestació de Barcelona. Ahir a les vuit del vespre, un miler llarg de persones van tallar el centre de la ciutat, a l'altura del carrer Pelai amb la Rambla, i van començar a baixar pel centre del passeig. Llançant proclames com "Resistència, aquí, com a València" o "Jo també sóc l'enemic", la manifestació va avançar pacíficament amb alguna aturada a la seu de CDC de Ciutat Vella -on es van recuperar crits dels indignats contra Artur Mas i Felip Puig- abans de tombar cap a la plaça Sant Jaume. Unes dues-centes persones a peu de plaça van acabar d'afegir-se al gruix final de la marxa. "Aquí hi ha els culpables polítics", van cridar els que portaven el megàfon assenyalant la Generalitat. Seguint aquesta lògica indignada, la manifestació va acabar anant a buscar els "culpables" a la Prefectura de Policia de Via Laietana. Allà les empentes amb els Mossos es van comptar amb els dits d'una mà i van guanyar els llibres de protesta alçats.

stats