MOBILITAT
Crònica 26/11/2011

Interior crea un servei per ajudar les víctimes de trànsit

Laura Díaz-roig
2 min
Accident amb ferits, aquest estiu, a la sortida de Sant Boi de Llobregat.

BARCELONA.El director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio, va presentar ahir el Servei d'Informació i Atenció a les Víctimes (SIAV), una eina pionera a l'Estat que té com a objectiu donar suport a les víctimes i les seves famílies en els durs moments que es viuen després d'un accident de trànsit. "Hi ha circumstàncies que quan ens toquen no sabem com reaccionar perquè no estem preparats. En aquest terreny, tan important i tan complex, l'administració vol posar-hi el seu gra de sorra", va dir ahir Aregio, en el marc de la IV Jornada de les Víctimes d'Accident de Trànsit.

Tant ell com el conseller d'Interior, Felip Puig, que va presentar la Jornada, van voler destacar que el servei forma part de la tercera pota de les polítiques de seguretat viària: "Hem lluitat per la prevenció, per l'acció-reacció, i ara cal posar èmfasi en les polítiques de reparació i reconstrucció, a les quals ens havíem dedicat poc", va dir Puig.

El SIAV funcionarà de dilluns a divendres en horari de matí perquè "no és un servei d'urgència" i oferirà informació i orientació psicològica, jurídica i administrativa a les víctimes i famílies. Tindrà un telèfon gratuït, una web institucional orientadora i també oferirà l'atenció presencial d'un psicòleg i un treballador social si és necessària. "Recollirà, coordinarà i donarà millor resposta a les problemàtiques que apareixen després d'un accident", va assegurar Aregio, que va explicar que se sumarà a la feina que ja fan moltes associacions. Per tant, no es farà un seguiment terapèutic, sinó que servirà per indicar i redirigir les víctimes cap als serveis que necessitin. Moltes de les associacions de víctimes d'accidents que ahir eren presents a la Jornada van mostrar la seva satisfacció per la creació del servei, que les famílies reivindicaven des de feia anys.

"L'endemà"

Aregio va destacar que a Catalunya s'han evitat 2.896 morts per accidents de trànsit en l'ultima dècada gràcies a les polítiques de seguretat viària. Tot i així, també en els últims deu anys, 6.905 persones han perdut la vida en accidents i 69.000 han patit ferides greus. Interior encara desconeix quantes persones utilitzaran aquest servei, però es busca que ningú se senti sol en aquests moments difícils. "Ara no ens fixem en el moment de l'accident, on ja tenim una xarxa que funciona, sinó en l'endemà, aquell moment en què has d'enfilar el futur i et preguntes: i ara què?", va dir Aregio. El primer pas, però, serà difondre aquest servei a través dels ajuntaments, hospitals, centres d'atenció primària i serveis socials.

L'SCT destinarà durant el 2012 un total de 125.000 euros al SIAV, que en pocs dies s'adjudicarà a una empresa a través de concurs. A més, dins de la comissió catalana de seguretat viària, es crearà un grup de treball de seguiment i avaluació continuada del servei.

stats