DEMANDA INCERTA
Crònica 15/03/2011

Inversions en suspens a Novartis

Novartis fabrica a la màxima capacitat en les quatre fàbriques catalanes. El laboratori suís vol confirmar l'augment de la demanda a l'estranger i l'impacte del preu del petroli abans d'ampliar producció.

Toni Garganté
2 min
Walter Bilek (esquerra) revisant un dels processos de producció de la planta de principis actius (macròlids) de les Franqueses.

Barcelona.El vigor de les exportacions del 3% durant el 2010 va impulsar el creixement de la filial espanyola de Novartis. Les vendes de la filial es van incrementar un 4%, fins als 1.333 milions d'euros. Això contrasta amb l'evolució més positiva del grup farmacèutic a nivell global, que va enregistrar un augment de les vendes del 14%.

La debilitat del mercat espanyol només ha estat compensada per la reactivació de les vendes de bases químiques i medicaments a l'exterior. "No ens ho esperàvem, però ara caldria veure si aquesta tendència es confirma el 2011 per preparar noves inversions a les quatre plantes ubicades a Catalunya", va assegurar ahir el president de Novartis a Espanya, Jesús Acebillo.

De fet, les quatre factories ubicades a Catalunya fabriquen a la seva màxima capacitat. Les tres plantes dedicades a la producció de principis actius per a fàrmacs genèrics sòlids i injectables (dos centres a les Franqueses i un altre a Palafolls) treballen amb quatre torns, i la factoria de medicaments amb recepta de Barberà del Vallès gairebé també (amb una capacitat de 120 milions de paquets, arriba actualment als 100 milions). Acebillo va dir que "actualment hi ha massa desconcert sobre l'evolució de la demanda internacional", i va posar com a exemple l'encariment del preu del petroli i la desestabilització dels països del nord d'Àfrica. Va afegir que la reducció de la factura farmacèutica a Espanya tindrà un "impacte elevat" aquest any.

Novartis s'ha dedicat en els últims mesos a mantenir el nivell de competitivitat de les factories catalanes amb inversions puntuals per "millorar els colls d'ampolla que han augmentat l'eficiència interna, fent el mateix amb un cost menor", va dir el director de Sandoz Industrial Products, Walter Bilek. En aquest sentit, estudia un projecte per augmentar el nivell de producció de la planta de penicil·lines, amb una inversió de vuit milions, pendent de l'aprovació de la central suïssa. S'ha de tenir en compte que aquestes fàbriques competeixen directament amb productors asiàtics, que tenen costos molt més baixos.

Les inversions totals de la companyia europea van arribar als 16 milions l'any passat, amb un retrocés "conjuntural" del 21%, va argumentar Acebillo. Tot i això, la plantilla es va incrementar un 1,6%, fins als 2.159 treballadors. Les inversions en R+D van ser de 75 milions, un 2% menys que el 2009. Acebillo va valorar positivament la reacció de la companyia, que ha mantingut els projectes de recerca amb hospitals i universitats.

Una cinquena planta

Acebillo també va referir-se a una cinquena fàbrica que el grup ha heretat de l'adquisició del grup Alcon a Nestlé. Es tracta del centre de productes oftalmològics del Masnou, que ja va ampliar les seves instal·lacions fa dos anys.

Finalment, Jesús Acebillo, que fins fa quatre mesos era president de la patronal Farmaindustria, va preveure que aquest any acabarà amb creixement, tot i les incerteses descrites.

stats