Crònica 19/05/2011

Investidura de Salmond

2 min
Investidura de Salmond

Alex Salmond, el veterà i carismàtic líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), va ser reelegit ahir primer ministre del govern d'Escòcia. Ara només falta que la reina Elisabet II, de visita a Irlanda, el ratifiqui. El seu programa electoral per als comicis del 5 de maig incloïa la promesa de convocar un referèndum sobre la independència d'Escòcia en els pròxims cinc anys. Els resultats van ser aclaparadors: l'SNP va aconseguir la majoria absoluta, amb 69 dels 129 escons que té el Parlament escocès. Era la primera vegada que passava en la història del Parlament d'Edimburg.

Amb tots els focus apuntant-lo, Salmond, antic economista, no va fer esperar el seu primer cop d'efecte. Ahir mateix va posar fil a l'agulla i va collar el govern britànic per demanar més poder per al seu país. En quins punts es tradueix aquesta demanda? Doncs en una llista contundent: més capacitat per decidir en els afers europeus, augment de la capacitat d'endeutament fiscal, transferència de l'impost de societats, accés als beneficis dels projectes d'energia renovable en territori escocès i, finalment, capacitat d'apujar l'impost sobre l'alcohol per fer front a la xacra de l'alcoholisme.

És sabut que Escòcia és una regió rica en reserves de petroli, mentre que el pes de la bossa de població que votaria en un referèndum d'independència varia segons les enquestes, i balla d'un 25% a un 35%. Per evitar que la transcendental consulta promesa per a finals de legislatura no quedi aigualida, el govern de Salmond haurà de fer pedagogia i convèncer els electors de les virtuts de la independència, a banda de treballar de valent per sortir de la crisi.

Abans d'obtenir aquesta contundent victòria, el partit independentista va governar durant quatre anys en minoria, un període en què va apostar clarament per la sanitat i l'educació i en què va aplicar mesures socials, molt populars en temps de retallades. Precisament, tenint en compte la conjuntura econòmica, Salmond ja va anunciar durant la campanya electoral que posposaria el referèndum promès fins a finals de legislatura (és a dir, per al 2016) precisament per deixar marge a la recuperació econòmica. Cap fred i cor calent, doncs, fins que la nació de 5 milions d'escocesos esdevingui un país de ple dret.

stats