CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 31/10/2011

La tensió entre Israel i Gaza fa perillar l'intercanvi de presos

La tensió entre Israel i la franja de Gaza s'agreuja. El nou brot de violència ha deixat 11 morts i posa en risc l'alliberament dels presos palestins que Israel encara té pendents a canvi del soldat Shalit.

Anna Garcia
3 min

JerusalemDurant tot el cap de setmana Egipte ha estat treballant per impulsar un alto el foc entre Israel i les brigades d'Al-Quds, braç armat de la Jihad Islàmica a Gaza, immersos en una nova espiral de violència que des de dissabte ha causat la mort de deu militants palestins i un civil israelià. La treva s'havia fixat per diumenge abans de les sis del matí però després d'aquesta hora tres coets van ser llançats des de la franja. Després d'una reunió amb els caps d'Intel·ligència i de Seguretat israelians, el ministre de Defensa, Ehud Barak, va advertir ahir als líders de la Jihad Islàmica i de Hamàs que no posessin a prova les seves "habilitats".

A primera hora de la tarda d'ahir, el moviment islamista anunciava que estava disposat a respectar la treva, però que es reservaven "el dret de respondre a qualsevol agressió", va advertir el portaveu d'Al-Quds, Abu Ahmed. L'agència de notícies palestina Maan informava que malgrat la treva, una nova incursió aèria israeliana havia causat la mort d'un altre militant palestí, el responsable d'artilleria del Front Democràtic per a l'Alliberament de Palestina, mentre un altre havia resultat greument ferit. L'exèrcit israelià va confirmar l'assalt al·legant que militants al sud de Gaza s'estaven preparant per llançar projectils.

Des del Front Democràtic es va demanar "respondre als crims d'Israel" i es va fer una crida a la intervenció internacional per mantenir els palestins protegits d'incursions israelianes. El portaveu de l'Autoritat Nacional Palestina, Nabil Abu Rudeineh, va demanar posar fi a la violència, i la responsable de Política Exterior de la UE, Catherine Ashton, va criticar les agressions de totes dues parts i els va demanar que respectin l'alto el foc.

Un acord a la corda fluixa

L'incident ha passat dotze dies després de completar la primera fase d'intercanvi del soldat israelià Gilad Shalit per un miler de presos palestins, gest interpretat com una gran victòria política de Hamàs i que implicava un alleugeriment del setge a Gaza. Ara es té por que Israel endureixi encara més el setge a la franja i que la segona fase d'alliberament de presos palestins, un total de 550, prevista per a finals d'any, es retardi o quedi afectada a conseqüència dels esdeveniments d'aquest cap de setmana. "Israel és l'únic perdedor en aquests intents criminals. No hi ha raons per mantenir un atac contra cap líder palestí a Gaza mentre la gent està de celebració", va manifestar ahir el líder de l'organització Hamàs, Mahmoud Al-Zahar.

Espiral d'enfrontaments

Dissabte, l'aviació israeliana va atacar un centre d'entrenament de la Jihad Islàmica al sud de la franja en què van resultar morts cinc militants palestins, entre els quals hi havia el líder Ahmed Sheikh Khalil. Segons fonts oficials israelianes, la cèl·lula atacada era la responsable del llançament de coets la setmana passada -sense víctimes- i s'estava preparant per realitzar nous atacs. Durant el cap de setmana els islamistes van respondre llançant al voltant de 30 coets i morters a diferents ciutats del sud d'Israel. El sistema antimíssil Cúpula de Ferro va interceptar-ne dos. Com a resposta, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va advertir Hamàs -poder governant a Gaza- de no posar a prova Israel. "És la seva responsabilitat mantenir la tranquil·litat i prevenir els llançaments de coets des de la franja" encara que vinguin de la Jihad Islàmica, va manifestar. Netanyahu també va remarcar ahir que no hi ha treva al sud i que la política de defensa d'Israel és "matar o morir".

Ahir, primer dia laborable a Israel, el sud estava en estat de màxima alerta i les escoles estaven tancades en un perímetre de 40 quilòmetres al voltant de Gaza, cosa que va afectar uns 200.000 estudiants. En un segon pla informatiu han quedat aquest cap de setmana les protestes dels indignats israelians, que dissabte a la nit van sortir als carrers, principalment als de Tel Aviv demanant, una vegada més, millores socials.

stats