PRÒXIM ORIENT
Crònica 04/10/2011

Israel i Palestina, encallats de nou

El Secretari de Defensa dels EUA, Leon Panetta, insta israelians i palestins a tornar a la taula de negociacions. Creu que la decisió del Congrés de retirar l'ajuda econòmica als palestins és un error.

Anna Garcia
3 min
Un conflicte etern Milers de palestins es van manifestar ahir a Ramal·lah per demanar l'alliberament dels milers de presos custodiats per Israel, un centenar dels quals està en vaga de fam des d'ahir per demanar la fi del confinament. L'acte té lloc una setmana després del retorn triomfal del president de l'ANP a la mateixa ciutat després d'entregar la sol·licitud a l'ONU.

JerusalemEn la seva visita a Israel, la primera com a Secretari de Defensa nord-americà, Leon Panetta va advocar ahir per rellançar el procés de pau entre israelians i palestins i per no emprendre accions unilaterals respecte a l'Iran. Durant la trobada amb el seu homòleg israelià, Ehud Barak, Panetta va manifestar que la decisió del Congrés del seu país de retirar gairebé 200 milions de dòlars d'ajuda als palestins en contra de l'opinió de l'administració d'Obama, ha estat un "error". En aquest "temps crític", va dir Panetta, no era el moment de retirar el fons a l'Autoritat Nacional Palestina, alhora que va manifestar que "no hi ha alternativa a les negociacions".

Durant la seva visita a Israel, Panetta va dir als periodistes que l'acompanyaven que Israel estava cada vegada més aïllat al Pròxim Orient i per això urgia als líders israelians a reprendre el procés de pau amb els palestins i a restaurar les relacions, ara malmeses, amb Turquia i Egipte. "Si Israel no allarga la mà als seus veïns, la seva seguretat corre el risc d'erosionar-se", va assegurar. Per la seva banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va voler mostrar a Panetta el seu agraïment a Barack Obama per reforçar l'aliança i la cooperació entre tots dos països.

Uns terminis difícils

La visita de Panetta s'emmarca en l'acceptació del pla del Quartet (EUA, Rússia, ONU i UE) per part d'Israel, sense condicions prèvies. El pla pretén rellançar les negociacions directes entre ambdues parts amb un calendari fixat que no es podria allargar més d'un any. Durant els tres primers mesos s'haurien de pactar temes tan importants com la seguretat i les fronteres.

Després de la trobada amb Netanyahu, Panetta es va entrevistar amb el líder de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, que li va expressar la disposició dels palestins de tornar a la taula de negociacions si Israel atura la construcció de nous habitatges als assentaments i accepta negociar a partir de les fronteres anteriors al 1967. Fa una setmana Israel va donar llum verda a la construcció de 1.100 nous habitatges al barri de Gilo, a Jerusalem est, titllat per Nabil Shaat, cap dels negociadors palestins, com "d'acte de provocació".

Canvis en l'ajuda estrangera

Mentrestant, Nimer Hammad, assessor d'Abbas, ha reiterat que Palestina no reconeixerà Israel com a estat jueu, tal com ho demana el govern de Benjamin Netanyahu. I respecte a la cancel·lació de l'ajuda nord-americana que va fer públic dissabte el diari britànic The Independent , el ministre palestí Ali Jarbawi va manifestar ahir que l'ANP està treballant per acabar amb la dependència estrangera abans del 2013 i aquest, per tant, no ha de ser un obstacle per aconseguir un estat.

Segons Mohammed Shtayyed, membre del comitè central de Fatah, alguns països àrabs i islàmics ja han mostrat la seva predisposició de compensar aquesta pèrdua econòmica destinada, principalment, a projectes relacionats amb l'alimentació, la salut i la construcció. Shtayyed també ha subratllat que Catherine Asthon, Alt Representant de la Unió Europea, ha assegurat a Abbas que tractarà de complir amb les seves obligacions financeres amb els palestins.

Onze dies després que Abbas sol·licités el reconeixement de Palestina com a membre de ple dret de l'ONU, un comunicat dels Estats Units urgeix a palestins i israelians a "reprendre el procés de pau sense condicions prèvies, en el temps proposat pel Quartet" i, d'aquesta manera, "resoldre les diferències i complir la visió del president de dos estats". Shaat, en una roda de premsa dissabte, va deslegitimar Tony Blair, representant del Quartet, perquè segons el negociador palestí estava al costat d'Israel.

Respecte al programa nuclear desenvolupat per l'Iran, Panetta va instar els israelians a treballar junts "per fer el que calgui" i que un càstig israelià al règim de Mahmud Ahmadinejad hauria d'estar coordinat amb els països de la zona. Panetta, antic cap de la CIA, va manifestar fa un mes que la caiguda de l'Iran és una "qüestió de temps" i que els opositors al règim han après molt amb les revolucions de Tunísia, Egipte, Líbia i Síria. El viatge de Panetta a la zona inclou també una visita al govern interí d'Egipte.

stats