Crònica 22/02/2012

Israel alliberarà un pres palestí en vaga de fam

Amb un front obert a l'Iran i la Primavera Àrab a la frontera amb Síria, Israel no vol més problemes amb els palestins. Ahir va alliberar el pres en vaga de fam que ha despertat una onada de solidaritat.

Anna Garcia
2 min
Manifestació de solidaritat amb Khader Adnan, ahir a Hebron (Cisjordània).

JERUSALEMEl pres palestí Khader Adnan va posar ahir punt final a 66 dies de vaga de fam, la més llarga que s'ha fet mai en una presó israeliana. Després d'arribar a un acord amb la fiscalia, Khader va abandonar la protesta que denunciava l'anomenada "detenció administrativa", una figura jurídica que permet a Israel empresonar palestins sense càrrecs esgrimint proves "secretes". La promesa de les autoritats israelianes d'alliberar-lo el 17 d'abril, "si no hi ha nou material significatiu", és una victòria per a Adnan però, en canvi, aparca la revisió d'aquesta forma de detenció, que les organitzacions de drets humans consideren il·legal.

En l'últim moment, el Tribunal Suprem d'Israel va suspendre la vista del cas Adnan, que en un principi s'havia de celebrar dijous però que es va avançar per l'extrema gravetat de la salut del detingut. L'ONG Metges pels Drets Humans-Israel assegurava dilluns que Adnan estava "al límit de la mort" i que el mantenien emmanillat al llit. Israel vincula Khader Adnan, un forner de 34 anys, a l'organització terrorista Jihad Islàmica. Prèviament, Adnan havia estat sis anys detingut per les autoritats israelianes.

Adnan no ha estat l'únic pres palestí que s'ha negat a ingerir aliments, però sí que és el que ha mantingut la vaga de fam durant més temps. El seu gest l'estava convertint en un heroi entre els palestins, i la seva mort podria haver provocat reaccions violentes. Ahir hi va haver vaga general i marxes multitudinàries en diferents punts de Cisjordània i Gaza a favor del detingut. Les xarxes socials cridaven a les mobilitzacions. A la manifestació de Ramal·lah, el primer ministre palestí Salam Fayad recordava els 4.000 presoners palestins que encara són en presons israelianes.

Pressió exterior

La pressió també venia de fora. Ahir el representant de la comissió de drets humans a les Nacions Unides, Richard Falk, va denunciar que Israel manté detinguts de manera arbitrària centenars de palestins que pateixen tot tipus d'abusos a les presons. "El govern d'Israel diu que són detencions administratives, però és millor anomenar-les detencions sense càrrecs o, directament, detencions arbitràries", va subratllar. Segons Addamir, associació palestina de suport als presos, hi ha 309 persones en aquesta situació, entre els quals hi ha Adnan.

stats