CONFLICTES AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 20/08/2011

Israel augmenta la pressió sobre Gaza

Tres palestins van morir ahir a Gaza en nous raids aeris israelians com a represàlia als atacs de dijous al sud del país. L'OAP defensa que l'acció busca impedir el reconeixement de l'Estat palestí a l'ONU.

Marc Font
3 min
Càstig indiscriminat Un home porta una dona ferida en els raids aeris nocturns a l'hospital d'Al-Shifa, a la ciutat de Gaza.

Ramal·lahL'escalada de violència que va començar dijous amb un balanç de 21 morts, va continuar ahir amb nous atacs hebreus durant tot el dia sobre la franja de Gaza, on van morir tres persones i desenes més van quedar ferides. Els raids aeris van colpejar el territori governat per Hamàs de nord a sud i van destruir diverses instal·lacions de l'organització islamista. Des de la franja es van llançar una vintena de coets Qassam i Grad, un dels quals va impactar contra una escola religiosa a la ciutat portuària d'Ashdod i va causar sis ferits.

Els avions israelians van intensificar el càstig a Gaza l'endemà que vuit ciutadans hebreus perdessin la vida en una sèrie d'atacs coordinats al sud del país, molt a prop de la frontera amb Egipte. Els dirigents hebreus van assenyalar immediatament que l'assalt s'havia originat a la franja, des d'on -segons la seva versió- haurien sortit els milicians que van creuar el Sinaí i van infiltrar-se a Israel. La represàlia, en forma de raid aeri, va costar la vida a sis palestins, cinc dels quals eren membres dels Comitès de Resistència Popular, entre els quals hi havia el seu líder, Kamel Nirab.

L'exèrcit jueu va culpar aquest grup dels atacs. Un portaveu dels Comitès, però, va assegurar que no hi estaven implicats, però sí que va reconèixer la seva participació en el llançament de coets d'ahir. Els Comitès, que van néixer el 2000, actuen amb certa autonomia respecte a Hamàs i estan formats per antics militants de l'organització islamista, de Fatah i del marxista Front Popular per a l'Alliberament de Palestina (FPAP), entre d'altres. Segons la versió hebrea, el grup estaria implicat en el segrest del soldat Gilat Shalit, retingut des del 2006.

"Només el principi"

Lluny d'intentar calmar la situació, el primer ministre israelià va advertir que l'assassinat dels dirigents del grup, que estaven reunits a la casa d'un d'ells a Rafah, només era l'inici de la resposta hebrea pels atacs a l'àrea d'Eilat. Els continus atacs aeris sobre la franja van confirmar l'amenaça. Un nen de 13 anys va morir víctima d'un bombardeig al matí a la ciutat de Gaza, escenari també de la mort d'un jove de 22 anys a la tarda. Samad Abdul-Mati, comandant dels Comitès de Resistència Popular va perdre la vida en rebre un impacte quan circulava en moto.

"Israel ha comès un acte criminal, sense temps per fer una investigació creïble, per infligir un nou càstig col·lectiu a Gaza", denunciava a l'ARA Nabil Shaath, membre del comitè central de Fatah i negociador de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP). Shaath creu que els atacs són una maniobra "per desviar l'atenció de la crisi econòmica i social que viuen".

Fayez Elemare, sindicalista del camp de refugiats de Jabàlia (nord de Gaza) explicava per telèfon que la situació a la franja era de por i nerviosisme, alhora que es vivia amb resignació: "No podem fer res. Ja tenim experiència d'altres cops i si Israel ens vol seguir atacant, ho farà".

Pròxim objectiu: l'ONU

Shaath va apuntar que darrere l'actuació hebrea hi ha l'intent de perjudicar el reconeixement de l'Estat palestí per part de l'ONU al setembre. "La bogeria d'Israel no aturarà la idea dels nostres líders de recórrer a les Nacions Unides, sinó el contrari, que treballem més per assolir l'objectiu", va subratllar el també exministre d'Exteriors de l'Autoritat Palestina (ANP).

El president de l'ANP, Mahmud Abbas, va declarar des de Beirut que no aspiren a aconseguir l'estatus d'observador a l'organisme multilateral, sinó que volen convertir-se en membre de ple dret. De moment, 122 països ja han anunciat el seu suport a un Estat palestí de cara a la votació del 20 de setembre, sempre que superi el filtre del Consell de Seguretat de l'ONU, on els Estats Units volen vetar la iniciativa.

stats