DISCRIMINACIÓ SEXISTA
Crònica 28/12/2011

Israel clama contra les normes extremistes

No són més del 10% dels jueus d'Israel, però els ultraortodoxos imposen la seva agenda al país. A la localitat de Beit Shemesh reclamen la segregació per sexes als llocs públics, però molts veïns s'hi oposen.

Ariadna Matamoros
2 min
PREPOTÈNCIA I BURLA 
 Un jueu ultraortodox discuteix amb un veí de Beit Shemesh, focus de la recent polèmica sobre l'augment del fanatisme al país.

BARCELONAMilers de persones van sortir ahir als carrers de Beit Shemesh, una ciutat israeliana a prop de Jerusalem, per protestar contra la discriminació de la dona imposada per una part dels jueus ultraortodoxos que viuen en aquesta localitat. L'objectiu de la manifestació, convocada per organitzacions laiques i religioses, era protestar contra els últims episodis de violència contra dones i nenes d'aquesta ciutat que no compleixen amb el codi moral dels jueus radicals. Durant els últims dies la policia local ha advertit els ultraortodoxos que han d'aturar l'assetjament contra les dones i a retirar cartells ofensius discriminatoris. La tensió va acabar dilluns amb un enfrontament entre els jueus més integristes, que reclamen una segregació per sexes, i els agents de l'ordre a diferents barris de la ciutat.

El president israelià, Shimon Peres, va fer ahir una crida a la ciutadania a participar a la manifestació de Beit Shemesh, focus de la creixent polèmica sobre l'augment de comportaments integristes al país. "Avui el poble, i no només els agents de policia, està sotmès a prova. Tothom -religiosos, seculars i tradicionalistes- ha de defensar la naturalesa de l'Estat d'Israel davant d'un petit grup que compromet la solidaritat de la nació", va declarar Peres, segons informava el mitjà electrònic Ynet . "Ningú té dret a aixecar la mà o amenaçar una nena o una dona", va afegir el president.

"La població n'està farta", ha explicat a l'ARA el director de l'ONG israeliana Alternative Information Center, Sergio Yahni. "La coalició de govern, que compta amb partits ultranacionalistes i ultraortodoxos, juga i s'amaga en aquesta polèmica. Beit Shemesh és un símbol del que passa a molts llocs del país", afegeix.

Qüestió de costums, no religiosa

El cas més recent de discriminació i assetjament contra les dones a Beit Shemesh el va patir una nena de vuit anys i de família religiosa, que de camí a l'escola va ser escopida per un jueu ultraortodox que considerava que no anava vestida adequadament. Però aquest no és un cas aïllat. Ja el mes d'octubre els jueus radicals es van manifestar a aquesta ciutat per protestar contra la vestimenta de les nenes d'entre 8 i 12 anys de l'escola Orot, ubicada en una barriada de majoria ultraortodoxa.

"A la Torà (llibre sagrat jueu) no hi ha cap precepte que discrimini la dona. És una qüestió de costums, no de religió", ha assegurat a l'ARA el responsable de la comunitat jueva Bet Shalom a Barcelona, Jai Anguita. "La deixadesa del govern amb la igualtat de drets ha portat a aquesta situació", afegeix Anguita, que subratlla que "no hi ha res que justifiqui aquests atacs".

Davant la situació de tensió, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va anunciar diumenge que en les pròximes setmanes es reunirà amb representants del món ultraortodox per convèncer-los que condemnin en públic la segregació per sexes als espais públics.

stats