CONSEQÜÈNCIES DE L'ENTESA FATAH-HAMÀS
Crònica 29/04/2011

Israel desconfia cada cop més de la reconciliació palestina

Anna Garcia
2 min
Als carrers de Gaza s'ha rebut amb satisfacció l'anunci de la reconciliació palestina.

JerusalemUn dia després de l'anunci de l'històric acord entre els nacionalistes de Fatah i els islamistes de Hamàs, les dues faccions palestines que des del 2007 havien estat enfrontades, el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, va manifestar que les converses de pau amb Israel seran possibles amb el nou govern interí i que l'Organització per l'Alliberament de Palestina, que ell encapçala i a la qual Hamàs no pertany, podria ser la responsable de fer les negociacions polítiques. Abbas també va anunciar que aviat es donarà a conèixer la composició del gabinet d'unitat que ell hauria d'aprovar i que treballaria seguint les seves directius.

Des d'Israel, el ministre de Defensa, Ehud Barak, va semblar que matisava ahir la duresa que va fer servir dimecres el primer ministre, Benjamin Netanyahu, quan va dir que "l'Autoritat Palestina havia de triar entre la pau amb Israel o Hamàs". Barak va assegurar que Israel podria negociar amb el nou govern només en el cas que hi hagi una renúncia al terrorisme i el reconeixement d'Israel. Hamàs, considerat per Israel un grup terrorista que no reconeix l'estat hebreu i amb vincles amb l'Iran, va manifestar que malgrat la reconciliació "no reconeixarien Israel ni negociarien amb ell", segons el portal israelià Walla.

Les advertències de Liberman

Ha estat el nou Egipte i les pressions de joves palestins que van sortir al carrer fa un mes demanant la fi de la divisió els que han ajudat a tirar endavant aquesta reconciliació que no ha sorprès al ministre d'Exteriors israelià, Avigdor Liberman, perquè, segons diu, el que busca és distreure l'atenció de Síria i Egipte.

Liberman ha advertit que "una de les clàusules de l'acord és alliberar centenars de presoners de Hamàs de les presons palestines" i que han d'estar preparats per a això.

El president israelià, Shimon Peres, ha parlat d'"error fatal" perquè podria posar en perill la creació d'un estat palestí. Des que el procés de pau va caure en punt mort al mes de setembre, Abbas ha mogut els fils diplomàtics per aconseguir el suport internacional a l'estat palestí el pròxim mes de setembre a l'ONU.

En aquest govern d'unitat sembla que no tindrà cabuda l'actual primer ministre palestí, Salam Faiad, segons el diari The New York Times , i al qual Israel sempre ha mirat amb bons ulls per la seva moderació. Faiad també inspirava confiança a la Casa Blanca i sense ell els milions de dòlars que el Congrés atorga anualment a l'Autoritat Palestina podrien perillar.

Al mes de maig, Netanyahu es presentarà davant del Congrés nordamericà a Washington i segurament aprofitarà per posar sobre la taula l'encaixada de mans de les dues faccions palestines.

stats