LA CAUSA PALESTINA
Crònica 16/04/2011

"Israel no és un estat democràtic"

Responsabilitats "L'operació Plom Fos va ser un crim de guerra" Etiquetes "Sóc antisionista, si això vol dir ser contrari a les polítiques d'Israel" Palestins "Han de deixar d'acontentar-se amb el rol de víctimes"

Cèlia Cernadas
2 min
Pallín, Premio Nacional de drets humans, és jutge emèrit del Tribunal Suprem.

El Tribunal Russell sobre Palestina (TRP) el presideix honoríficament el nonagenari Stéphane Hessel, autor del manifest Indignez-vous , i l'integren juristes, premis Nobel de la Pau, polítics, escriptors, activistes i acadèmics de tot el món. Martín Pallín és un d'ells, i ha vingut a Barcelona convidat per l'Institut Català Internacional per la Pau.

La causa palestina és una qüestió de drets humans?

Només cal anar sobre el terreny. Que un mur obligui els nens a fer una volta de 20 km per arribar a una escola que és a cinc minuts, lesiona el dret a l'educació; que morin persones perquè als checkpoints no deixen passar les ambulàncies, lesiona el dret a la vida.

Tal com deia Russell, el silenci és el pitjor enemic de la justícia?

Sí, i el pitjor enemic d'una solució de pau i d'una societat democràtica. Hi ha una variant d'aquesta frase que és de Martin Luther King que diu que no el preocupa el soroll dels dolents, sinó el silenci dels bons.

Silenci sobre l'Estat d'Israel o sobre les polítiques del govern?

Tothom sap que l'Estat d'Israel és una creació artificial i ad hoc . Durant molt temps se l'ha considerat l'única barrera democràtica enmig de països autoritaris i terroristes, però aquest mite es va desfent. El que nosaltres jutgem, però, són les polítiques del govern d'Israel. Si un estat democràtic es caracteritza no només perquè celebra eleccions, sinó perquè les seves polítiques són democràtiques i respectuoses amb els drets humans, Israel no és un estat democràtic.

Com veu la construcció del mur de Cisjordània i l'operació Plom Fos?

L'operació Plom Fos sobre Gaza el 2008 va ser un crim de guerra evident, perquè es va utilitzar tot l'aparell militar de l'Estat. Pel que fa al mur, ningú no dubta a qualificar aquesta política d' apartheid .

El fet que el TRP tingui l'estructura d'un tribunal "clàssic" dóna més pes als seus dictàmens?

Crec que sí, i sobretot li dóna més contingut. No ens estem remuntant a la dominació otomana, estem parlant d'actes, empreses i ciutadans determinats. Es poden escriure molts llibres sobre el conflicte, però aquí es tracta d'analitzar fets concrets, amb una tesi a favor, i podria haver-hi una tesi en contra.

Precisament: Israel no hi hauria d'estar representat?

Sempre se li ha ofert la participació d'algun dels seus representants, i a mi m'agradaria. A la sessió de Barcelona, al Col·legi d'Advocats, recordo les dues cadires buides reservades per a l'ambaixada d'Israel. No només no van enviar ningú, sinó que van fer tota classe de pressions perquè no poguéssim tenir un local.

L'han acusat d'alguna cosa?

Als membres del TRP ens deuen considerar com a mínim antisemites, cosa que és una barbaritat, perquè semites ho som gairebé tots per origen; més aviat sóc antisionista, si antisionista és ser contrari a la política del govern d'Israel de construcció de murs, demolició de cases i assassinats selectius.

Alguna cosa ha de canviar a la banda palestina?

Els palestins han de ser conscients que no poden viure permanentment en el paper de víctimes, també han de ser subjectes políticament actius per acostar-se a la democràcia.

stats