Crònica 19/04/2011

Israel es prepara per enfrontar escenaris de guerra el 2011

Les revoltes al món àrab col·loquen Israel en un nou escenari que el govern tradueix en més inseguretat i en la possibilitat d'haver d'enfrontar-se a situacions de guerra en diferents espais aviat.

Anna Garcia
2 min
Des de Gaza, un grup de dones denuncien Israel, que té empresonats els seus fills i marits.

Jerusalem.El cap de l'estat major de la defensa d'Israel, Benny Gantz, que fa poc més de dos mesos que és al càrrec, ha pronosticat, pel 2011, un escenari gens tranquil·litzador per al seu país. A una forta amenaça en el terreny de la seguretat, Ganz hi ha afegit la possibilitat d'haver d'enfrontar-se a situacions de guerra en diferents espais. I el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va parlar dijous de la necessitat d'augmentar el pressupost de defensa.

Netanyahu pensa exposar els temes que preocupen Israel davant el Congrés nord-americà al maig. A més del procés de pau entre palestins i jueus, Netanyahu plantejarà l'actual situació del Pròxim Orient i l'amenaça que els representa l'Iran. Alguns analistes apunten que Teheran s'està aprofitant de les revoltes àrabs per passar armes als seus aliats, Hezbol·lah, Síria i grups extremistes palestins mentre "la comunitat internacional està pendent dels canvis de règim i la intel·ligència local està ocupada protegint els seus governs", afirma Amor Harel al Haaretz. Podria donar-se el cas que Israel i l'Aràbia Saudita fessin front comú contra el que consideren una amenaça nuclear iraniana.

"Síria, per ella mateixa, no és perillosa. Iran sí que ho és", assevera Moshe Maoz, professor emèrit d'estudis islàmics de la Universitat Hebrea de Jerusalem."Una democràcia a Síria és bona per a Israel, però no un règim conduït per islamistes extremistes", afirma Maoz, que no confia que el joc democràtic acabi imposant-se en un país que manté bones relacions amb Israel.

Al sud, amb Hosni Mubàrak fora, Israel intenta que la pau signada amb Egipte no desaparegui, alhora que segueix amb atenció la transició del país davant del temor que els Germans Musulmans acabin aconseguint el poder i que, com a conseqüència, el control fronterer amb Gaza es relaxi. Egipte subministra el 40% del gas natural que fa servir Israel. Dimecres el primer ministre egipci, Essam Sharaf, va dir que es revisaran els contractes que el seu país té amb Israel i Jordània pel que fa al subministrament de gas.

"Tots els que vulguin tranquil·litat poden anar a Finlàndia", va deixar anar el ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, arran del llançament de coets des de la franja de Gaza al sud d'Israel fa pocs dies. Durant aquests últims violents atacs, Israel va provar el desplegament d'un sistema antimíssils que és molt car. El seu èxit, que ha sorprès fins i tot el mateix exèrcit, ha donat pas a l'aprovació per adquirir-ne més. "Vivim en un volcà", assegura l'exgeneral Yaakov Amidror, assessor de seguretat nacional d'Israel, que afegeix: "Les condicions poden canviar d'avui per demà i hem de preguntar-nos quin és el pitjor escenari en què ens podem trobar".

stats