PACTE AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 17/10/2011

Israel publica la llista dels presos palestins que alliberarà

Israel alliberarà demà els primers 477 presoners palestins a canvi del soldat Gilad Shalit. Tel Aviv va publicar ahir la llista dels noms dels presos i va donar un període de 48 hores per poder fer al·legacions.

Anna Garcia
2 min
Israel publica la llista dels presos palestins que alliberarà

JerusalemEl govern d'Israel va publicar ahir la llista dels 477 presoners palestins que demà quedaran en llibertat a canvi del soldat israelià Gilad Shalit, segrestat per milicians de Hamàs fa més de cinc anys. Aquesta primera fase es completarà amb l'alliberament de 550 reclusos més els pròxims dos mesos, un cop Hamàs entregui Shalit tal com dicta el pacte segellat entre l'organització i el govern de Benjamin Netanyahu, que podria alleugerir el bloqueig d'Israel a Gaza.

Els noms dels 450 homes i 27 dones van ser publicats a la web del ministeri de Justícia d'Israel, que va obrir un període de 48 hores per qui vulgui fer al·legacions al Tribunal Suprem. L'Associació de Víctimes de Terrorisme, disconforme amb l'alliberament d'alguns presos de la llista, ha presentat la seva i també un membre supervivent de la família Schijveschuurder, que va perdre els seus pares i tres dels seus germans en l'atemptat suïcida en una pizzeria de Jerusalem el 2001. Davant d'això, Aviva i Noam Shalit, pares del soldat segrestat, van fer ahir una crida al Tribunal Suprem perquè no es corregeixi l'acord d'intercanvi de presos. "Això no vol dir, sota cap circumstància, que la família Shalit no s'identifiqui amb el dolor de les famílies que han estat víctimes d'atacs terroristes o amb el respecte per les seves peticions", va dir la família en una nota, conscient del component emocional del pacte per a molts ciutadans d'Israel.

A la llista dels primers palestins alliberats n'hi ha 280 que compleixen múltiples condemnes a cadenes perpètues per delictes de sang. És el cas de Mussab Haslemon, autor de l'atemptat a un autobús a Beerxeba en què van morir 16 persones el 2004. O Ahlam Tamini, la periodista que va conduir el terrorista suïcida fins al lloc on va matar 15 israelians, inclosos els cinc membres de la família Schijveschuurder. A la llista no hi ha tres noms importants per a la causa palestina, tots ells condemnats per delictes de sang: Marwan Barghouti, Abdullar Barghouti i Ahmed Saadat.

La majoria de reclusos alliberats seran enviats a la franja de Gaza; un centenar es podran quedar a Cisjordània o Israel i al voltant de 200 seran deportats. El soldat Shalit serà entregat a les autoritats egípcies, mediadores de l'acord, i dimarts previsiblement podria tornar a casa.

A Gaza, els ciutadans s'estan preparant per rebre els presoners com a herois i han decorat els carrers amb banderes palestines i de Hamàs, que governa a la franja des del 2006.

stats