LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 15/07/2011

Itàlia congela les pensions i introdueix el copagament

Silvio Berlusconi ha reaccionat amb celeritat en veure que la pressió dels mercats sobre el deute italià amenaça la solvència del país. Ahir el Senat va aprovar un dur pla d'austeritat.

Núria Ferragutcasas
2 min
Itàlia congela les pensions I introdueix el copagament

WASHINGTON.Itàlia es va moure ràpid ahir i va aprovar mesures dràstiques per frenar la pressió contra els seu deute. El Senat del país va aprovar el pla d'ajust presentat pel govern de Berlusconi, que preveu un estalvi de 79.000 milions d'euros per al bienni 2013-14. Aquest pla d'austeritat implica privatitzacions, la congelació de pensions, l'endarreriment de la jubilació en uns mesos, la reducció dels subsidis regionals i la introducció del copagament sanitari, entre altres mesures. El copagament implicarà pagar 10 euros per anar a la consulta del metge i 25 euros en el cas de les urgències.

El país transalpí, que té un deute públic superior al 120% del PIB, espera calmar així els mercats. El text es va aprovar amb 161 vots a favor, 135 en contra i 3 abstencions. Avui el Congrés haurà de ratificar-lo.

D'altra banda, el govern italià va aconseguir col·locar ahir deute públic per valor de 2.900 milions d'euros amb venciment a 5 i 15 anys. Això sí, ho va fer amb un interès molt més alt de l'habitual. Itàlia va subhastar 1.250 milions d'euros en bons a cinc anys, amb un interès del 4,93% i va vendre uns altres 1.716 milions en bons a quinze anys amb una rendibilitat del 5,9%. Aquest últim tipus suposa un interès rècord des que Itàlia va adoptar l'euro com a moneda. El bo italià a deu anys, utilitzat com a referència, ofereix un interès de 5,69%.

Crisi del deute sobirà

Les aigües segueixen mogudes en les economies d'un costat i altre de l'Atlàntic. La crisi del deute sobirà traspassa fronteres europees, tal com va advertir ahir la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, fa deu dies. Després de les rebaixes de la qualificació del deute de Portugal i Irlanda, l'agència Moody's va avisar dimecres a la nit que els Estats Units poden perdre la màxima qualificació (coneguda com a triple A). Aquest seriós avís, juntament amb la suspensió de la cimera extraordinària de l'Eurogrup i la venda de deute italià a preus històrics, va sacsejar les borses europees, que ahir van tornar a tancar en vermell.

Moody's ha situat a revisió la qualificació del deute dels EUA amb una perspectiva negativa pel fracàs en la negociació per augmentar el sostre del deute del país. L'agència ja va llançar un avís a finals de juny que ara ha materialitzat a mitges preveient que serà difícil arribar a un acord. El president dels EUA, Barack Obama, no aconsegueix que els republicans acceptin apujar els impostos als més rics tot i la seva proposta de retallar programes sanitaris públics com Medicare.

Tot i així, la borsa de Nova York va ignorar l'avís de Moody's i va obrir en guanys gràcies en part als bons resultats del banc d'inversió JP Morgan i per la compareixença del president de la Reserva Federal dimecres al Congrés. En aquell cas, Ben Bernanke va assegurar que està estudiant una tercera onada d'injeccions massives de liquiditat als Estats Units. Això va generar optimisme als mercats, que van reduir les pèrdues i fins i tot alguns semblaven remuntar durant unes hores. Però els bons resultats es van esvair quan ahir Bernanke va canviar d'actitud i va dir que no està preparant nous estímuls monetaris.

stats