Crònica 08/06/2011

Itàlia decidirà en un referèndum si vol l'energia nuclear o no

J.b.
1 min
Una corredora passa pel costat d'un muntatge antinuclear, ahir a Roma.

Barcelona.La cita històrica -marcada a l'agenda dels antinuclears italians amb retolador vermell- és per al diumenge 12 i el dilluns 13 de juny. Malgrat el recurs presentat pel govern de Silvio Berlusconi, el Tribunal Constitucional italià va deixar ahir via lliure a la celebració d'un referèndum sobre l'energia nuclear. En ple debat internacional sobre els problemes de seguretat que planteja aquest energia, Itàlia decidirà aquest cap de setmana si vol tenir centrals nuclears actives al seu territori o no.

El govern del Cavaliere havia presentat un recurs per frenar la celebració de la consulta, aprovada l'1 de juny pel Tribunal Suprem, i que fos declarada inadmissible. Però la justícia l'ha desestimat. Berlusconi volia endarrerir la data del referèndum almenys un any per evitar la influència negativa de cara a l'electorat que suposa l'accident nuclear de la central japonesa de Fukushima.

Itàlia ja va decidir en un referèndum celebrat el 1987, després de l'accident de Txernòbil, deixar l'energia nuclear, i actualment no hi queda cap reactor atòmic en funcionament. Diumenge i dilluns els electors decidiran el futur d'aquesta situació.

Ara la batalla és per aconseguir mobilitzar més del 50% de l'electorat perquè el resultat sigui vinculant. El diari italià La Reppublica informava ahir que els telenotícies de la televisió estatal s'havien equivocat més d'una vegada a l'hora d'indicar la data de la consulta.

stats