Crònica 19/01/2012

Itàlia denuncia que s'ha detectat el primer "dany ambiental"

El ministre italià de Medi Ambient, Corrado Clini, va dir ahir que existeix el risc d'un possible vessament de carburant del creuer. Es podria estendre per tota la costa del mar Tirrè, segons els corrents.

Ara
1 min

BARCELONA.El govern italià va assegurar ahir que ja s'ha produït un "dany ambiental", tot i que "molt contingut", al fons marí de l'illa de Giglio com a conseqüència del naufragi. El creuer conté 2.380 tones de combustible. El ministre italià de Medi Ambient, Corrado Clini, va afirmar que existeix el risc d'un possible vessament de carburant al mar, que, segons els corrents, es podria estendre per tota la costa del mar Tirrè.

"Som davant d'una situació límit perquè la nau és inestable. S'ha d'actuar de pressa. Crec que en les pròximes dotze hores estarem en disposició de començar a treballar al dipòsit", va alertar el ministre, que ha rebut propostes de França i Alemanya per col·laborar en la gestió de la catàstrofe. Dilluns Clini ja es va referir a petites filtracions de "material líquid" que, de moment, no se sap si són carburant.

Entre dos i sis setmanes

Tant el ministre com el representant de l'empresa holandesa encarregada de l'extracció del combustible, Cambiaso Risso, van assegurar que es necessiten entre dos i sis setmanes per buidar el carburant del Costa Concordia , tot i que el termini final dependrà de les condicions meteorològiques, que en els pròxims dies podrien ser adverses. Risso va detallar que s'hi començarà a treballar d'aquí uns dies, quan es completin les operacions preparatòries, ja que s'ha d'organitzar tot el material i la maquinària. A més, va explicar que per a l'extracció s'utilitzarà un sistema que permet perforar la xapa de la cisterna sense que es vessi a l'exterior i contamini. Clini va avançar que per treure el creuer d'on és "òbviament" farà falta més temps.

stats