Crònica 13/07/2011

Itàlia prem l'accelerador dels ajustos per allunyar el risc

El govern vol allunyar els fantasmes de l'economia italiana i presentarà com a màxim demà al Senat un pla d'estalvi. Merkel, després del toc d'alerta, va tancar files ahir entorn de la solidesa italiana.

Elena Freixa
2 min
Itàlia prem l'accelerador dels ajustos per allunyar el risc

Barcelona.Itàlia s'afanya a allunyar els fantasmes que planen sobre la seva solvència i accelera el pla d'ajustaments, forçada per la pressió dels mercats i els repunts perillosos de la prima de risc, que ahir va tancar a 284 punts, però que va fregar màxims de 347 a mitja jornada.

Després de dos dies de daltabaixos a la borsa, amb caigudes rondant el 4%, les mostres del govern de posar-se per fi a fer feina van ajudar a obtenir un respir i la borsa va tancar amb una pujada d'un 1,18%.

El pla d'austeritat italià, que rondarà els 48.000 milions d'euros, ha de sortir pactat del Senat com a màxim demà al migdia i arribar a la Cambra dels diputats per ser aprovat abans que s'acabi la setmana, segons va informar Efe. El primer ministre, Silvio Berlusconi, va abandonar el silenci dels últims dies per fer una crida a l'oposició perquè no posi bastons a les rodes i permeti que el pla tiri endavant. La resposta que va rebre va ser que les esmenes seran les mínimes a condició que l'actual govern dimiteixi un cop s'aprovi l'estratègia d'austeritat. "No crec que Berlusconi sigui un element de confiança ni per a Itàlia ni en el context internacional actual", va defensar Pierluigi Bersani, líder de l'opositor Partit Demòcrata (PD).

A banda del desgast de Berlusconi pels últims escàndols en què s'ha vist implicat, tampoc ajuda gaire a la confiança les diferències manifestades amb el ministre d'Economia, Giulio Tremonti.

En aquest entorn complicat, Itàlia va aconseguir col·locar ahir 6.750 milions de deute en bons a dos anys tot i que amb un augment d'un 70% en la rendibilitat oferta, que es va situar en un 3,6%.

48.000 milions d'austeritat

Més enllà de l'estalvi derivat del pla d'austeritat, calculat en 48.000 milions, se saben pocs detalls del contingut. Entre aquest any i el que ve, les retallades previstes són de 2.000 i 6.000 milions, respectivament.

El pla bàsicament significarà retallades als ministeris, reducció del nombre de funcionaris, rebaixa de les pensions i passar la tisora a ajuntaments i ens locals, que ja estan en peu de guerra.

stats