CRISI A L'EUROZONA
Crònica 29/10/2011

Itàlia no millora tot i l'acord europeu

El tresor italià col·loca bons a deu anys amb un tipus d'interès del 6,06%, el més alt des de l'entrada del país a l'euro. L'eufòria inicial per la cimera europea sembla que passa de llarg d'Itàlia.

Ignasi Pujol
2 min
El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, a la cimera de líders europeus celebrada aquesta setmana a Brussel·les.

Barcelona.L'eufòria borsària que van provocar dijous els acords de la cimera europea -l'exigència de la recapitalització de la banca i l'augment del coixí del fons de rescat fins al bilió d'euros- no es va deixar veure ahir en la col·locació de deute del tresor italià. Al contrari. Itàlia va pagar l'interès més alt des de l'entrada a l'euro en la col·locació de bons a deu anys.

Concretament, el tresor italià va comercialitzar bons a deu anys per valor de 2.979 milions d'euros amb un tipus del 6,06%, mentre que en l'emissió anterior havia estat del 5,86%.

En total, Itàlia va adjudicar 7.940 milions d'euros, una xifra en la part alta del seu objectiu, que era col·locar entre 5.250 i 8.500 milions. Les peticions dels inversors van cobrir l'oferta en una proporció de tan sols 1,27 vegades.

En el cas dels bons amb venciment el juliol del 2014, l'interès va ser del 4,93%, el més alt des del novembre del 2000. La prima de risc italiana es va situar en 382 punts bàsics. La prima de risc espanyola, el diferencial entre el bo espanyol a deu anys i l'alemany del mateix termini, va pujar fins als 329 punts.

Aquesta pujada de l'interès del deute italià va arribar un dia després que la prima espanyola registrés la tercera caiguda de l'any i es col·loqués en 312 punts bàsics a causa de la confiança generada per l'acord de la UE.

El BBVA reobre el mercat

El BBVA ha col·locat 750 milions d'euros en bons a un any i mig. D'aquesta manera, el banc espanyol presidit per Francisco González ha acabat amb cinc mesos de sequera en les emissions de deute sènior de la banca espanyola.

La col·locació del BBVA és la primera d'un banc espanyol des de que el 3 de maig el Santander vengués 1.500 milions d'euros en bons amb venciment el 2015.

El BBVA va aclarir dijous que els nou requeriments de capital d'Europa tindran un impacte de 7.087 milions d'euros en els seus comptes. Segons l'Autoritat Bancària Europea, el risc sobirà que suporta al seu balanç el segon banc espanyol suposa un impacte de 1.912 milions d'euros sobre els recursos propis de l'entitat.

De la seva banda, el comissari europeu de Competència, Joaquín Almunia, va assegurar ahir que l'acord sobre la nova ràtio de capital exigida a la banca durant la cimera europea va "a favor dels bancs" i no afectarà el finançament de l'economia real.

Segons la seva opinió, aquest pacte permetrà restablir la confiança en els mercats i va indicar que Espanya no ha perdut cap "batalla", sinó que -va afegir- "tots hi han guanyat".

stats