Crònica 12/11/2011

Itàlia fa el primer pas per complir amb la UE

A Silvio Berlusconi li ha arribat el dia de plegar, si el Parlament ratifica avui les retallades que exigeix Brussel·les. El president de la República ja prepara un nou executiu tècnic liderat per Mario Monti.

Ariadna Matamoros
2 min
Protestes a Roma en contra de l'elecció de Mario Monti per liderar el país: "Ni Tremonti [el ministre d'Economia] ni Monti".

Barcelona.Silvio Berlusconi podria dimitir avui si la Cambra de Diputats aprova el projecte de llei de pressupostos per al 2012, que inclou les mesures anticrisi que reclama la Unió Europea per reduir el dèficit i reactivar l'economia italiana. Ahir ho va fer el Senat per 156 vots a favor, 12 en contra i una abstenció, i s'espera que aquesta tarda la cambra baixa doni el vistiplau a les reformes exigides per Brussel·les, condició sine qua non del Cavaliere per abandonar el govern. Si això es confirma, està previst que el president de la República, Giorgio Napolitano, encarregui a l'excomisssari europeu Mario Monti la formació d'un nou govern d'unitat nacional. Barack Obama i Nicolas Sarkozy han trucat personalment a Napolitano i el cap de l'Estat té clar que ha d'actuar amb celeritat. La seva idea és tenir nou govern abans que dilluns obrin els mercats.

Acontentar a tothom

La formació d'un executiu tècnic pren força cada dia, ja que es veu com l'única opció capaç d'aprovar i aplicar les reformes doloroses necessàries per eixugar el deute italià i tranquil·litzar els mercats. Monti, de 68 anys, va participar ahir en la votació al Senat i va ser ovacionat en la seva entrada a la cambra alta. Compta amb la simpatia de la majoria de l'oposició, i Berlusconi el va beneir divendres quan el president de la República el va nomenar senador vitalici. El Poble de la Llibertat, la formació de l'encara primer ministre, es troba dividida sobre el seu suport a aquest tecnòcrata, però sectors empresarials, la Unió Europea i els mercats pressionen perquè sigui ell l'encarregat de redreçar el país. Fora del consens queden la Lliga Nord -socis de govern de Berlusconi- i la formació progressista Itàlia dels Valors (IDV).

Per acontentar la majoria, el possible govern d'"emergència" liderat per Monti podria incloure, segons l'agència Reuters, cares conegudes del govern de Berlusconi, com l'actual ministre d'Afers Exteriors, Franco Frattini, o el de Justícia, Francesco Nitto Palma, així com la mà dreta del Cavaliere, Gianni Letta. L'executiu de transició també podria comptar amb l'experiència de dos homes forts de l'esquerra: l'exprimer ministre Giuliano Amato (del Partit Democràtic), i l'excomunista Massimo d'Alema, així com el director general del Banc d'Itàlia, Fabrizio Saccomanni.

stats