Crònica 03/11/2011

Itàlia ultima 'in extremis' els deures per al G-20

Reacció a corre-cuita a Itàlia per complir els requisits de Brussel·les abans de la cita a Canes. Berlusconi tira endavant in extremis el pla de xoc anticrisi promès per carta a la Unió Europea.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Manifestació ahir a Roma en contra de la poca perspectiva de futur a Itàlia. En el primer taüt hi diu "aquí descansa la cultura, l'art, el treball i el futur". En l'altre, "el poble italià".

Barcelona.Itàlia va viure ahir una nova jornada de voràgine política. Davant l'abisme de Grècia i la caiguda en picat de la prima de risc italiana de dimarts, el primer ministre, Silvio Berlusconi, va haver de moure fitxa i aconseguir aprovar el grapat de mesures promeses per carta just abans de la cimera europea anticrisi de la setmana passada.

Però el Cavaliere no va aconseguir el màxim objectiu: un decret llei amb el pla de xoc anticrisi que Brussel·les li exigeix per tranquil·litzar els mercats. Les tensions en el si de la coalició amb la Lliga Nord, liderada per l'ultraconservador Umberto Bossi, van fer impossible un acord de màxims, tot i el minut de silenci per a "la reflexió" exigit pel Berlusconi a mitja reunió.

El resultat del consell de ministres d'urgència d'ahir a la nit va ser una "macroesmena" a la llei de pressupostos per al 2012. La norma ja incloïa les reformes de la llei d'estabilitat de principis d'estiu per mandat de Brussel·les. L'executiu no va fer públic ahir el conjunt de mesures, però segons es va saber, no serien totes les que exigeix la UE.

Una resposta de mínims

Des de bon matí, Berlusconi va mobilitzar tothom. A primera hora, reunió de la Comissió de Salvaguarda de l'Estabilitat Financera al ministeri d'Economia, Giulio Tremonti; més tard, executiva del seu partit, Poble de la Llibertat, i ja al vespre, consell de ministres. La jornada va tornar a manifestar que el primer ministre ha perdut tant la confiança dels mercats internacionals com la dels mateixos italians.

"Últim avís de Napolitano", titulava ahir el diari italià la Repubblica. Giorgio Napolitano, el president italià, va llançar dimarts a la nit un missatge tant inusual com inesperat: si Berlusconi no aprova les mesures necessàries per calmar els mercats, convocarà un nou govern d'unitat nacional. L'oposició va prendre's seriosament el missatge del president. Un portaveu del Partit Democràtic (PD) -el bloc més important de l'oposició-, va assegurar ahir a Reuters que preparaven una altra moció al Parlament per "forçar la situació" i obligar Berlusconi a dimitir.

stats