CONGRÉS DE CDC
Crònica 24/02/2012

La JNC vol eleccions anticipades si fracassa el pacte fiscal

Oriol March
2 min
El president de la JNC, Gerard Figueras. És diputat al Parlament i regidor a Vilanova.

BARCELONA.Si la negociació del pacte fiscal amb Madrid fracassa, eleccions anticipades. Aquest és un dels eixos centrals de les esmenes que la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), la branca juvenil de CDC, presentarà al congrés que Convergència celebrarà d'aquí un mes a Reus. Les esmenes de la JNC, a les quals ha tingut accés l'ARA, van ser ratificades ahir pels vora 200 delegats que les joventuts convergents aportaran al conclave dels dies 23, 24 i 25 de març.

"Si fracassa el pacte fiscal, cal concórrer a les eleccions amb una proposta d'Estat propi dins el programa electoral", assegura la JNC en el seu document programàtic, anomenat Projecte itinerari en referència a la seva voluntat de ser un full de ruta cap a la independència. La possibilitat de celebrar eleccions anticipades ja és compartida, en privat, per algun dirigent de CDC, per al cas que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es negués en rodó a singularitzar Catalunya econòmicament.

El pacte fiscal, segons es desprèn de les últimes intervencions del president de la Generalitat, Artur Mas, té com a límit l'estiu per trobar consens al Parlament de Catalunya. Segons apunten des de la direcció de la JNC, les joventuts del partit pressionaran perquè la recerca d'aquest consens no impliqui renúncies en el model fiscal propi que ambiciona CDC. Les línies vermelles, com ja traspuava el programa electoral de CiU en les últimes eleccions espanyoles, són la recaptació i liquidació de tots els impostos i la creació d'una agència tributària catalana. En altres paraules: aconseguir plena sobirania fiscal.

Suport d'antics dirigents

Per elaborar aquest text, la JNC ha comptat amb el suport d'antics dirigents de la formació, com Albert Batalla, Jordi Cuminal i Josep Rull, que en el pròxim congrés esdevindrà secretari d'organització del partit. Demà, a Vilanova i la Geltrú, s'entregaran les esmenes al futur secretari general de CDC, Oriol Pujol.

stats