Crònica 28/02/2012

Joaquim Valls: "Fer mala lletra indica que et serà difícil tenir èxit a la vida"

Lletra Joaquim Valls (Barcelona, 1959) va començar a investigar les emocions quan va néixer la seva filla per educar-la a ser feliç. Creador del mètode cal·ligràfic Kimmon, és l'autor de 'Buenos días y buena letra' i 'Bona nit i bona sort' (Viena)

Elisenda Roca
3 min
Joaquim Valls està convençut que si s'aconsegueix canviar la lletra també es milloren altres aspectes de la personalitat.

A aquest professor d'economia i matemàtiques el naixement de la seva filla el va fer endinsar-se en el coneixement de la psicologia i la neurologia per trobar els factors que fan que la gent tingui èxit, però no en el sentit de fer-se ric, sinó de tenir una vida reeixida.

Els teus llibres són d'autoajuda?

No. Quin problemes tenen els mètodes de desenvolupament personal? Un és que no sabem d'on partim, quin és el balanç inicial. Si vols aprimar-te el primer que fas és pesar-te, oi? Doncs els tests psicotècnics tenen biaix: no contesto el que sóc sinó el que voldria ser. És com amb les enquestes de televisió: tothom veu les notícies i els documentals i, en canvi, sempre guanya la Belén Esteban per golejada.

I l'altre problema?

Que fan canvis a curt termini, i et pots convertir en un addicte de l'autoajuda perquè necessites un altre llibre, un altra injecció d'adrenalina, però mai no acaben de funcionar.

En canvi, els teus llibres…

Sóc grafòleg des de fa molts anys i vaig crear el mètode cal·ligràfic Kimmon. L'anàlisi grafològic, com que és inconscient, et dóna una radiografia de la personalitat molt fidedigna.

Canviant la nostra lletra modifiquem la nostra personalitat per sempre més?

Sí. Jo buscava un mètode que fos neuronal i fos per sempre. Perquè la nostra felicitat, el nostre èxit, la nostra sort, són al nostre cervell, en la manera com enfoquem les coses que vivim. Reeducar la lletra té una gran incidència neuronal, això és absolutament científic, i s'insereixen al cervell les característiques que volem, es milloren aspectes de la personalitat i els canvis que fem es mantenen.

Caram!

El meu últim descobriment és que la lletra va als ganglis basals, situats sobre la zona límbica del cervell, on hi ha la psicomotricitat fina, que ens permet escriure. Aquests ganglis poden tenir dos problemes: la seva hiperactivitat, que ens porta a l'angoixa, i la hipoactivitat, que du a la deficiència d'atenció. A través de l'escriptura aquests problemes minvaran i remetran els problemes per dormir bé.

I els que tenen mala lletra?

Tenir la lletra lletja no és dolent, no és símptoma de res. Només vol dir que són nerviosos o desendreçats. En canvi, una mala lletra indica que la persona no té perseverança, és incapaç d'acabar les coses, no és empàtica, és massa introvertida i li serà difícil tenir èxit a la vida, perquè l'èxit arriba amb les relacions i la felicitat.

Per què dónes tanta importància a la efa?

La part superior de la efa seria la nostra part mental i la inferior, la part d'actuar. Mira, jo tenia molts projectes però no n'acabava cap. Com que sóc professor de matemàtiques la efa de funció sortia molt i la meva només tenia el llaç per dalt. Vaig decidir redissenyar-la amb el llaç també per sota. Ja estic escrivint el cinquè llibre! Potser és autosuggestió, però m'està funcionant.

El son i l'autosuggestió són importants per millorar?

Són claus! L'avantatge de l'autosuggestió positiva abans d'anar a dormir es dóna perquè superes els filtres de l'inconscient. Hi ha llibres d'autoajuda que et diuen que et miris al mirall i diguis que ets molt guapo. Si ho faig jo, em foto a riure! No em funciona, el filtre em diu: Nen, no és el cas.

Però si repetim frases positives just abans de dormir…

El filtre de l'inconscient té la guàrdia abaixada i creurà tot el que et repeteixis. És el moment d'entrar-hi amb nocturnitat i traïdoria. Durant la nit les neurones es reorganitzen i memoritzen la informació que han rebut anant a l'inconscient d'una manera molt eficaç.

O sigui, que no s'ha d'anar a dormir de mala lluna.

Abans d'anar a dormir no has de tenir pensaments negatius. És molt important el que sopa el nostre cervell perquè ho pairà durant la nit. I també el que esmorza. Li hem de donar elements positius.

I tot això serveix per a algú que és negatiu de mena?

Tots tenim sort i mala sort. N'hi ha que només veuen el cantó negatiu de la vida, el que els surt malament, i el que els surt bé no ho valoren. Una persona amargada només atreu altra gent amargada i queda atrapada en un cercle viciós. Ha de trencar amb això! La felicitat atreu.

Has analitzat la lletra de gent coneguda?

Ara al març trec Bon cap. Sigues un líder com Pep Guardiola . Hi analitzo la firma del Pep per parlar del lideratge. I al setembre surt Bona lletra i bona vida , en què analitzo la lletra de l'Andreu Buenafuente, la Nina, la Pilar Rahola i el Màrius Serra, entre d'altres, i com l'han anat canviant i, amb la lletra, la seva fortuna.

De tot el que fas, quina és la teva autèntica vocació?

Ensenyar. Convertir coses complexes en coses senzilles d'explicar. Els meus llibres són això: estudio temes que són complexos, els organitzo, els concentro i els endreço per posar el coneixement a l'abast de tothom.

stats