Crònica 22/11/2011

"Ja ha començat el declivi del PP valencià"

Finançament "Demanem que l'Estat sigui generós amb el País Valencià igual que nosaltres ho hem estat durant dècades" Futur "Sumarem perquè el 2015 acabin les polítiques corruptes del PP"

Salvador Almenar
2 min
"Ja ha començat el declivi del PP valencià"

El diputat de Compromís-Equo, Joan Baldoví, serà el primer representant del nacionalisme valencià al Congrés de Diputats des de la Segona República. Els seus reptes: promoure una reforma de la llei electoral i reclamar un sistema de finançament més just per al País Valencià.

Finalment s'ha complert allò de "sí, sí, sí, Compromís a Madrid".

El que hem aconseguit amb l'obtenció d'aquest escó és obrir un camí que en el futur segur que es consolidarà. I això ho hem fet perquè la gent ha perdut la por de l'anomenat vot útil, ha deixat de prestar el seu vot a altres opcions i ha tornat al seu lloc natural, que és aquest. S'obre ara una nova etapa de consolidació d'una alternativa nacionalista, d'esquerres i ecologista al País Valencià.

Quina és la primera tasca que farà en prendre la seva acta de diputat?

Per a nosaltres hi ha tres coses fonamentals per les quals lluitarem aquesta legislatura. La primera és la reforma de la llei electoral. Els valencians estem infravalorats amb l'actual legislació, ja que el nostre vot pesa molt menys que el d'altres ciutadans de l'estat espanyol. D'altra banda, promourem la dació en pagament de l'habitatge i reclamarem un sistema de finançament just i solidari amb els valencians.

Un sistema de finançament similar al que reclama Catalunya?

Efectivament, un concert fiscal podria resoldre part dels problemes financers que té el nostre país, sense obviar que la Generalitat valenciana ha dilapidat molts diners en projectes ruïnosos. No demanem cap privilegi, sinó que l'Estat sigui generós amb el País Valencià igual que nosaltres ho hem estat durant dècades aportant més del que rebíem.

Les relacions amb els diputats catalans seran més fluïdes?

Tindrem molt bona relació amb ells perquè compartim interessos com el corredor mediterrani. Haurem d'estar molt pendents que Madrid no prevalgui novament sobre una infraestructura que Europa ja ha considerat prioritària i que unirà els dos ports més potents -València i Barcelona- de l'estat espanyol.

Davant el programa ocult de Rajoy en matèria hídrica, quina serà la postura de Compromís?

Estem en contra de tornar a obrir el meló dels transvasaments. Des d'alguns sectors especulatius del sud del País Valencià és vol reprendre un tema que s'havia tancat amb un bon consens. La nostra política és "aigua per a tots però no per a tot".

Tornant al País Valencià, com veu l'opció del canvi polític el 2015?

Ja ha començat el declivi del PP valencià. Ara ja no podran fer la política victimista dels últims anys perquè governen els seus i es veurà la seva autèntica cara. Compromís tindrà un paper destacat en el canvi de govern i, si per canviar el signe de la Generalitat hem de ser generosos i facilitar la suma de forces progressistes, ho farem perquè el 2015 acabin les polítiques corruptes i nepotistes del PP.

stats