CRISI NUCLEAR
Crònica 07/04/2011

El Japó aconsegueix parar la fuita d'aigua a Fukushima

Els operaris de la planta nuclear de Fukushima van aconseguir ahir tancar l'esquerda que abocava tones d'aigua radioactiva al mar. L'atenció se centra ara a evitar una explosió d'hidrogen.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El Japó aconsegueix parar  la fuita d'aigua a Fukushima

El Japó tanca un front nuclear i n'obre un altre. Després d'aconseguir ahir tapar la fuita d'aigua molt radioactiva que s'estava abocant al mar de Fukushima, els operaris de la planta van concentrar al vespre totes les energies per intentar estabilitzar de nou els quatre reactors més malmesos. Una tasca que ja s'ha anunciat que pot durar mesos i que ahir va arrencar al reactor 1 amb la injecció de nitrogen per evitar una explosió potencial, segons informava l'agència Kyodo. Tot i això, Hidehiko Nishiyama, un portaveu de l'Agència de Seguretat Nuclear Japonesa, va voler desmentir que hi hagués "perill immediat" d'una explosió.

Mentrestant, les autoritats nipones també debatien una altra vegada si és necessari ampliar el radi d'evacuació al voltant de la central en la mesura que augmenta la radiació a la zona. Alguns pagesos han desobeït l'avís de les autoritats i han tornat al perímetre d'exclusió per veure com estan les seves collites, l'única font de subsistència que els queda. De moment l'operació queda en standby perquè consideren que encara no hi ha un risc directe per a la població. En aquesta línia, el president del cos científic de les Nacions Unides, Wolfgang Weiss, va assegurar que la crisi nuclear de Fukushima no està tenint un gran impacte en la salut humana.

Tokyo Electric va anunciar ahir al matí que havia aconseguit tancar l'esquerda de fins a 20 centímetres que s'havia format al reactor 2 i que va causar que augmentés el nivell de iode radioactiu al mar fins a 7,5 milions de vegades els nivells permesos. Per a aquesta operació van caldre un total de 6.000 litres de productes químics, inclòs silicat de sodi, una espècie de silicona coneguda com a vidre d'aigua. Però l'operació va completar-se després de sembrar l'alarma en un arxipèlag amb una forta tradició pesquera (el peix, el marisc i les algues són una font bàsica per a l'alimentació nipona) i obligar les autoritats, primer, a assegurar que es fixaran uns protocols més estrictes per mesurar el peix i, segon, a disculpar-se als països veïns. De totes maneres, s'ha continuat abocant al mar la quantitat d'aigua de tres piscines olímpiques "lleugerament contaminada", per fer lloc als dipòsits de la central.

stats