LA CRISI NUCLEAR
Crònica 23/03/2011

El Japó va allargar la vida d'un reactor tot i els perills

Hiroko Tabuchi / Norimitsu Onishi / Ken Belson
2 min
Operaris de la central nuclear japonesa de Fukushima Daiichi ruixen amb aigua l'edifici on hi ha el reactor 4.

The New York Times / Tòquio.Un mes abans que un poderós terratrèmol i un tsunami mutilessin la planta de Fukushima Daiichi, els reguladors del govern nipó van aprovar una pròrroga de deu anys per al reactor més vell dels sis que hi ha a la central, tot i les advertències sobre la seva seguretat.

El comitè encarregat de revisar les pròrrogues va assenyalar la tensió d'esquerdes en els motors dièsel de recanvi al reactor 1 de la planta de Daiichi, segons uns resums de les seves deliberacions que es van publicar a la web de l'agència reguladora nuclear del Japó després de cada visita. Aquestes esquerdes convertien els motors en vulnerables a la corrosió per l'aigua de mar i la pluja. Es creu que els motors han quedat inservibles a causa del tsunami, cosa que inutilitza el sistema de refrigeració del reactor, que és vital.

Tokyo Electric Power Company (Tepco), la companyia que gestiona la central, ha lluitat des d'aleshores per intentar que el reactor i la piscina de combustible usat no se sobreescalfin i no emetin materials radioactius.

Diverses setmanes després que es concedís la pròrroga, l'empresa va admetre que no van poder examinar 33 peces d'equips relacionats amb els sistemes de refrigeració, incloses bombes d'aigua i generadors dièsel, als reactors de la central nuclear, segons informacions publicades a la web de l'agència molt poc abans del terratrèmol. Els reguladors van assegurar que "la gestió del manteniment era inadequada" i que la "qualitat de la inspecció era insuficient". Menys de dues setmanes després, el terratrèmol i el tsunami van generar la crisi a la central.

La decisió d'allargar la vida d'aquest reactor i els errors d'inspecció en els sis reactors ressalten el que els crítics descriuen com a males relacions entre els operaris de la planta i els reguladors japonesos que els supervisen. Grups d'experts com el que va recomanar la pròrroga provenen del món acadèmic per donar suport a la presa de decisions burocràtiques i poques vegades desafien les agències que els contracten.

Una tendència global

Com que l'oposició pública a l'energia nuclear fa difícil construir noves centrals, les companyies del sector pressionen per allargar l'ús dels reactors més enllà del límit legal de 40 anys, malgrat els registres accidentats de seguretat i una trajectòria de cover-ups . El govern, ansiós per ampliar l'ús de l'energia nuclear i reduir la dependència dels combustibles fòssils importats, n'ha estat partidari. Pròrrogues com aquestes són part d'una tendència global en què les nuclears més antigues han rebut una vida més llarga.

El reguladors van aprovar la pròrroga de deu anys malgrat que els reactors antics de Tepco, així com d'altres companyies elèctriques, havien patit una sèrie de problemes que es remunten a fa una dècada. Els intents per encobrir-los i manipular dades, especialment de Tepco, l'empresa de serveis més gran del país, va ressaltar no només els problemes de la indústria nuclear, sinó també la debilitat del Japó per regular-la. La companyia ha admès haver obrat malament.

stats