LA CRISI NUCLEAR
Crònica 26/03/2011

Japó amplia el radi d'evacuació al voltant de la central

David Jolly / Hiroko Tabuchi / Keith Bradsher
2 min
Uns operaris traslladen en una llitera tapada amb una lona un dels treballadors de la central exposat a altes radiacions.

The New York Times / TÒQUIOEl govern japonès va començar ahir de manera calmada a recomanar a la població evacuar una franja més gran de territori al voltant de la central nuclear de Fukushima Daiichi, cosa que evidencia que té poques esperances que la instal·lació sinistrada pugui ser controlada en poc temps.

Les autoritats van assegurar que ajudaran les persones que volen deixar l'àrea entre 20 i 30 quilòmetres de la planta i van recomanar "l'evacuació voluntària" d'aquesta zona. El 15 de març van aconsellar a aquestes persones que es quedessin a casa, mentre que les situades en un radi de 20 quilòmetres de la central es van evacuar.

En la conferència de premsa, dues setmanes després del terratrèmol de 8,9 graus i el posterior tsunami, el primer ministre japonès, Naoto Kan, va eludir la pregunta d'un periodista sobre si el govern estava ordenant una evacuació completa i va dir que les autoritats seguien les recomanacions de la Comissió de Seguretat Nuclear del Japó.

"La situació encara requereix cautela -va explicar Kan amb un posat greu i visiblement esgotat-. Les nostres mesures van dirigides a prevenir que les circumstàncies empitjorin". "L'estat de la planta és encara bastant precari -va assegurar-. Treballem molt per assegurar-nos que no empitjora. Ens hem d'assegurar que no es deteriora més".

Problemes al reactor 3

L'últim revés als esforços per controlar la crisi nuclear va arribar amb l'evidència que el vas de contenció del reactor 3 podria estar malmès, segons un membre de l'Agència de Seguretat Nuclear i Industrial del Japó. El subdirector general d'aquest organisme, Hidehiko Nishiyama, va indicar que es podria haver alliberat radiació procedent del combustible mixt del reactor (una combinació d'urani i plutoni).

Un senyal que es podria haver produït una esquerda al vas del reactor, segons Nishiyama, va tenir lloc dijous, quan tres operaris que intentaven connectar un cable elèctric a una bomba en una sala de turbines al costat del reactor van resultar ferits amb cremades. Els treballadors van tenir contacte amb aigua que va resultar ser molt més radioactiva del que és normal en un reactor.

El reactor 3, l'únic dels sis de la central nuclear que fa servir aquest combustible mixt, va quedar malmès per una explosió d'hidrogen el 14 de març. Els operaris l'han intentat refredar ruixant-lo amb aigua de mar, a més d'intentar posar en marxa el sistema de refrigeració. Per Nishiyama, els danys en el vas de contenció no són l'única possible explicació a aquest fet. L'aigua es podria haver filtrat des d'una altra part de la planta.

Les notícies d'ahir i el descobriment, aquesta setmana, d'un isòtop radioactiu a la xarxa de subministrament d'aigua de Tòquio i les prefectures del voltant van minar l'optimisme amb què va començar la setmana. La sensació era que la batalla per reparar la planta sinistrada seria llarga.

La policia japonesa va informar, ahir, que el nombre de víctimes confirmades a causa del terratrèmol i el tsunami de l'11 de març superava les 10.000. A més, prop de 17.500 persones continuaven desaparegudes. Més de 250.000 habitants viuen en centres d'acollida.

stats