CATÀSTROFE NUCLEAR
Crònica 04/04/2011

El Japó podria trigar mesos a aturar la fuita radioactiva

Astrid Aran
2 min
Treballadors ruixen la central amb resina sintètica per evitar que s'escampi la contaminació.

A la pregunta "Quan s'aconseguirà aturar les filtracions nuclears?", la resposta del govern japonès va ser: "D'aquí uns quants mesos seria l'objectiu". Ho va dir ahir Goshi Hosono, conseller del primer ministre, Naoto Kan, durant un programa de televisió emès per tot el país. La prioritat del govern, va dir, és frenar les fuites radioactives de quatre dels sis reactors de Fukushima -que mantenen en alerta el Japó i la resta del món- i aconseguir refredar les barres de combustible nuclear.

Però els esforços dels treballadors per segellar l'esquerda de 20 centímetres trobada dissabte en una fossa prop del reactor 2 -per on es filtra aigua contaminada cap al Pacífic- no donaven els fruits esperats. Els treballadors van intentar ahir recobrir-la amb ciment, però a causa de la gran presència d'aigua no va solidificar-se. Aquest impediment va obligar a utilitzar altres materials com un polímer en pols, altament absorbent, amb el qual es pretén eliminar l'aigua de les canonades i aturar la fuita radioactiva.

No és l'únic enginy que s'ha d'aplicar. Els pròxims dies s'espera l'arribada d'una plataforma flotant amb una capacitat de 10.000 tones que servirà per retirar l'aigua contaminada de la central. A més, també s'està utilitzant una resina sintètica per fixar la pols radioactiva i evitar que s'escampi per l'aire.

Els treballadors que es juguen la vida amb cada dia de feina a Fukushima van rebre ahir una altra mala notícia: Tepco, l'operadora de la central, va confirmar haver trobat dimecres els cossos sense vida de dos treballadors que van desaparèixer l'11 de març a la central a conseqüència del tsunami.

En les tres setmanes que han passat des de llavors, almenys 19 treballadors han estat afectats per radio-activitat, segons l'agència AFP. El relleu laboral per fer les feines a la central cada cop és més difícil. France Press va explicar ahir el cas de Hiroyuki Kohno, un treballador de Fukushima que va fugir el dia del tsunami i que ara ha rebut un e-mail de Tepco per tornar-hi.

stats