CONSEQÜÈNCIES DE L'ACCIDENT DE FUKUSHIMA
Crònica 14/09/2011

El Japó promet reduir la dependència de les nuclears

Iris Mir
3 min
El Japó promet reduir La dependència de les nuclears

PequínEl nou govern del Japó s'ha fixat com a prioritat accelerar la reconstrucció del país després del terratrèmol i el tsunami que fa 6 mesos van sumir el país en la pitjor destrucció des de la Segona Guerra Mundial. Un tema que ha dominat el primer discurs de Yoshihiko Noda com a primer ministre i que ha tret a la llum una de les qüestions més sensibles per a l'opinió pública nipona: com fer front a la qüestió nuclear, després que els desastres naturals provoquessin la pitjor crisi nuclear des de la catàstrofe de Txernòbil.

Noda vol que els japonesos tornin a sentir-se orgullosos del seu país i per això necessita que el Japó surti aviat de la situació actual de paràlisi. Amb aquest objectiu, reactivar els reactors nuclears que estan en quarantena a l'espera de ser inspeccionats resulta prioritari. Ara, amb només 11 dels 54 reactors nuclears de què disposa en funcionament, Tòquio no pot abandonar l'energia nuclear de manera dràstica. Sobretot si es té en compte que el Japó comptava amb un pla energètic que preveia per al 2030 obtenir de les centrals nuclears la meitat de l'energia que necessita el país.

A diferència del seu predecessor, Naoto Kan, Noda va aconseguir el lideratge del Japó apostant obertament per una reactivació de l'energia nuclear. Una decisió que, tot i ser necessària per evitar que la manca de subministrament elèctric paralitzi el país, també genera controvèrsia en l'opinió pública i dificulta l'objectiu del nou govern de restaurar la confiança de la població. La resposta lenta i deficient de l'executiu nipó a la crisi nuclear va forçar fa unes setmanes la dimissió de Kan.

Nou pla per al 2012

Noda ha suavitzat el seu discurs assegurant que, tot i la reactivació de les centrals nuclears, el Japó buscarà incrementar l'ús de les energies renovables per reduir la seva dependència de l'energia atòmica. A l'estiu del 2012 s'espera la publicació d'un nou pla de polítiques energètiques que garanteixi aquesta transició. Alhora el ministeri d'Economia, Comerç i Indústria s'ha compromès a prendre la iniciativa per fomentar el desenvolupament de les energies alternatives.

Sembla que els japonesos, però, estan cansats de tantes anades i vingudes. Sis mesos després de la tragèdia continuen les preocupacions sobre els veritables nivells de radiació que afecten les comunitats pròximes a Fukushima, i molts dels desplaçats encara viuen en cases temporals.

La població està ansiosa i comentaris com el de l'exministre d'Economia Yoshio Hachiro, que descrivien l'àrea pròxima a Fukushima com a "ciutat de la mort", no ajuden a fomentar la bona imatge d'un govern que vol posar-se d'exemple a la resta del món. Amb poc més d'una setmana al poder, Hachiro ja havia dimitit, emboirant els efectes positius de la visita de Noda a la planta de Fukushima.

Els japonesos han recordat la tragèdia , sis mesos després, amb manifestacions que demanaven l'abandonament absolut de l'energia nuclear en un país propens als terratrèmols. L'agència de seguretat nuclear i industrial japonesa assegura que amb prou feines han aconseguit "controlar els reactors i que la situació encara és complicada". Unes declaracions que demostren els riscos d'una font d'energia que abans de la crisi es considerava segura i neta.

Un nou model als ulls del món

El desastre del Japó ha enaltit el sentiment antinuclear, tant entre els japonesos com en la comunitat internacional. El Japó ha suspès en la seva resposta a la crisi, que fins i tot ha estat criticada per l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA). Però si és cert el compromís del govern nipó per crear un precedent, el país està davant del repte d'erigir-se com a model i demostrar que es pot fer front a les demandes de subministrament energètic mitjançant l'ús d'altres fonts d'energia.

stats