Crònica 03/01/2012

Jaume Matas vol que el cas passi a l'Audiència Nacional

L'expresident balear continua entestat a impedir que el judici del cas se celebri al jutjat de Palma. Ahir va tornar a demanar que la peça separada que afecta Urdangarin passi a l'Audiència Nacional.

E.b.
1 min

PALMA.L'expresident Jaume Matas, a través del seu advocat, Antonio Alberca, continua posant totes les traves que pot al procés del cas Palma Arena. Ahir mateix va tornar a demanar a l'Audiència Nacional que acceptés encarregar-se de la peça número 25 del principal cas de corrupció de les Illes Balears, la que investiga l'Instituto Nóos i Iñaki Urdangarin.

Alberca considera que el jutge José Castro no és competent per dur la causa perquè afecta "com a mínim el territori de quatre audiències provincials". Ara, aquest argument ja el va fer servir quan va recusar el jutge Castro i, fa pocs dies, quan fins i tot va presentar una querella criminal en contra del magistrat. Cap d'aquestes dues iniciatives no va prosperar; les van rebutjar, respectivament, l'Audiència de Palma i el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.

L'escrit insisteix que la peça en què s'investiga l'Instituto Nóos no té "cap relació" amb el cas Palma Arena. Assegura que tot plegat és "una causa inquisitorial" contra l'expresident. Cal recordar que l'advocat, en la querella criminal que va fer contra Castro, l'acusava de dos delictes de prevaricació, un dels quals era per instruir aquesta peça sense ser-hi competent. També l'acusava d'omissió de la persecució del delicte, per no investigar les filtracions als mitjans, i de suborn passiu impropi, per acceptar una condecoració de la policia.

Per Alberca el sumari indica que s'investiga un delicte de blanqueig de capitals amb transferències a paradisos fiscals, que pertocaria a l'Audiència Nacional. El jutge Ismael Moreno té l'última paraula, però per ara espera un informe de la Fiscalia Anticorrupció, que, previsiblement, s'hi pronunciarà en contra.

stats