Crònica 12/12/2011

Jaume Matas també serà jutjat al gener

El primer judici del cas Palma Arena comença el 9 de gener. L'expresident Jaume Matas s'enfronta a una petició de vuit anys i mig de presó acusat de malversació, falsedat documental i prevaricació.

Enric Borràs
2 min
El cas que esquitxa l'expresident balear Jaume Matas està format per 25 peces diferents i al gener es farà el judici oral de la primera.

PALMAL'expresident de les Illes Balears Jaume Matas s'enfrontarà a partir del dia 9 de gener al primer judici oral del cas Palma Arena. En aquest procés, que s'ha previst que duri tretze dies, s'hi juga una condemna de vuit anys i mig de presó i 23 anys d'inhabilitació. Els fiscals anticorrupció l'acusen de donar, a dit i de manera irregular, subvencions i contractes al periodista que li escrivia els discursos, Antonio Alemany, per a qui també demanen cinc anys i mig de presó. Per la seva banda, l'acusació particular, exercida pels lletrats del Govern, reclama a l'expresident Jaume Matas vuit anys de presó i set al periodista.

El cas Palma Arena és el procés per corrupció més important que hi ha en marxa a les Illes Balears i s'hi investiga el presumpte enriquiment il·lícit de l'expresident, el multimilionari sobrecost del velòdrom que dóna nom al cas i altres irregularitats relacionades. En total, està format per 25 peces diferents i la que es jutja el mes vinent és la primera que arriba a la fase de judici oral.

En concret, en aquesta peça, els fiscals anticorrupció acusen Matas dels delictes de malversació, falsedat documental, prevaricació, tràfic d'influències i frau a l'administració. Sostenen que l'expresident va entregar a Alemany subvencions de manera irregular per valor de 449.734 euros per posar en marxa l'anomenada Agència Balear de Notícies. També acusen l'expresident de pagar a Alemany 11.500 euros per una sèrie de reportatges esportius que no es van fer mai, i de contractar-lo a través d'una empresa pantalla mitjançant un concurs públic manipulat. Els fiscals, a més, sostenen que l'expresident pagava per aquestes vies irregulars els discursos que li escrivia aquest periodista.

Cinc imputats en total

Matas i Alemany no són els únics acusats del procés. També es jutjarà l'exdirector de Comunicació del Govern, Joan Martorell, les ex-alts càrrecs del gabinet del president Maria Umbert i Dulce Linares, i el propietari de l'empresa de publicitat Nimbus, Miguel Romero. Amb tot, l'expresident i el periodista són els que acumulen les peticions de presó més altes.

Els fiscals anticorrupció de les Illes Balears Juan Carrau i Pedro Horrach parlen a l'escrit d'acusació de "factures simulades" i asseguren que els acusats van malversar fons públics a favor d'Alemany "amb un menyspreu total de les normes administratives i legals de contractació pública i de subvencions públiques". A més, afegeixen que es van fabricar documents oficials amb un contingut "absolutament inveraç".

Els dos primers dies del judici declararan els acusats, però després arribarà el torn del gairebé mig centenar de testimonis pèrits que la defensa i l'acusació han citat. D'entre els testimonis destaca l'eurodiputada popular Rosa Estaràs.

stats