BARCELONA
Crònica 30/11/2011

Jean Nouvel obre l'aixeta de l'antiga fàbrica de Moritz

Amb sis anys de retard i un projecte arquitectònic a càrrec de Jean Nouvel, l'antiga fàbrica de cervesa de Moritz a Barcelona reobre com un espai polivalent de gastronomia, cultura, moda i disseny.

Ricard Martín
3 min
L'arquitecte francès Jean Nouvel, el director general de Moritz -Albert Castellón- i el xef Jordi Vila ahir a les instal·lacions del nou centre gastronòmic i d'oci.

BARCELONA."No hem embalsamat aquest edifici com si fos un mort. No es tracta de refer el que hi havia, sinó de mostrar l'emoció i la potència del que hi havia abans, sota noves formes". Amb aquestes paraules, l'arquitecte Jean Nouvel va voler resumir la intenció de la rehabilitació integral de l'antiga fàbrica de cervesa Moritz, ubicada als números 39 i 41 de la ronda de Sant Antoni de Barcelona. Després de molts anys de retard -havia d'obrir portes el 2005-, aquest multiespai dedicat a la gastronomia i la cultura obrirà portes el 12 de desembre.

La Fàbrica Moritz, un espai de 4.000 m dividit en tres plantes, acollirà una cerveseria, dos restaurants, un bar de vins, una botiga, una microcerveseria, un museu, una aula gastronòmica i tota mena d'activitats al voltant de la gastronomia, la moda, el disseny i l'arquitectura. Tota la gastronomia anirà a càrrec del xef amb estrella Michelin Jordi Vilà, propietari del restaurant Alkimia. Albert Castellón, director general de Moritz, va voler destacar que aquest ambiciós projecte segueix els principis de l'empresa: "Moritz sempre s'ha volgut definir a través del que fa i no pas del que diu", va afirmar.

El projecte es va començar a gestar l'any 2001, tres anys abans que la cervesa tornés al mercat. Deu anys i trenta milions d'euros després, aquests murs del segle XIX acolliran tot un univers de gustos i arquitectura, en diversos espais on treballaran més de cent persones.

Per començar, una "cerveseria contemporània" -en paraules de Castellón-, que aglutinarà tapes espanyoles i la cuina alsaciana. Obrirà cada dia de l'any de 6 a 3 h. Tot serà artesà. Sobretot la cervesa, que brollarà de tiradors connectats als tancs de fermentació d'una petita fàbrica. Aquesta microcerveseria és l'altre plat fort del projecte: "Un lloc on la gent podrà veure a petita escala artesana el procés de fabricació de cervesa", apunta Castellón.

Trasllat de l'Alkimia

La dimensió gastronòmica del projecte prossegueix amb un bar amb 40 vins a copes, un restaurant al soterrani, la Brasserie Louis Moritz -de cuina catalana i francesa- i una incògnita: el més que possible trasllat de l'Alkimia de Vilà al número 41 de la ronda. El cuiner explica que tot dependrà sobretot que l'Alkimia pugui tenir una entrada directa i independent a peu de carrer. Una botiga d'objectes de disseny, amb una fleca d'alta gastronomia i un espai polivalent per a esdeveniments multimèdia completen el panorama. La dimensió gastronòmica es fa petita davant els impactes arquitectònics i d'interiorisme que Nouvel ha sembrat per façana i edifici. "Hem situat la cervesa en un context arqueològic d'un edifici que és un símbol de la ciutat", va proclamar Nouvel. L'arquitecte, a qui li "encantaria que hi hagués un lloc així a París, dedicat a l'hedonisme", va destacar que el complex "és una representació de la modernitat del segle XXI, un lloc ple de microplaers, multiformes, privat i públic, obert a tothom". El mur vegetal, els jocs de miralls piramidals al soterrani -el comensal assegut menja mentre veu un celobert- un periscopi gegant que ens permet comunicar-nos amb els vianants, un cub gegant d'acer que emergeix de terra i aixeca un piano per damunt dels nostres caps, per convertir-se en un bar, les parets de vidre que fan convergir els espais en una mena d'El Aleph d'interiorisme... Implicat al màxim, l'arquitecte fins i tot ha dissenyat la cadira Moritz, d'aquí poc a la venda. "No té potes davanteres, però no ha de fer mal ni a les cames ni al cul", va assegurar.

stats