CORRUPCIÓ A L'ENTORN DEL REI
Crònica 28/12/2011

El rei Joan Carles reclama als partits que reforcin la Corona

Joan Rusiñol
2 min
El rei Joan Carles reclama als partits que reforcin la Corona

MADRIDLa sessió solemne d'obertura de la desena legislatura a Madrid va servir ahir perquè la monarquia espanyola i els dos grans partits de l'Estat, PP i PSOE, tornessin a segellar una aliança de suport mutu. Esquitxat per les polèmiques del seu gendre, Iñaki Urdangarin, el rei Joan Carles va reclamar als polítics que treballin per "reforçar la confiança en les institucions". No va concretar quines, però la que ell representa està a l'ull de l'huracà. A canvi, va proclamar que "la Corona, al servei permanent de la nostra societat i del nostre país en el marc de la monarquia parlamentària, confirma avui i sempre el compromís amb Espanya, amb la defensa de la democràcia, el seu estat de dret, la seva unitat i la seva diversitat". El gruix dels parlamentaris -PP, PSOE i CiU- van dedicar una de les ovacions més llargues que es recorden al monarca, carregada de simbologia.

Si al missatge de Nadal el cap de l'Estat va evitar la fotografia amb tota la família, ahir només es va fer acompanyar per la reina Sofia i els prínceps d'Astúries. La Casa del Rei prova de mantenir les infantes lluny del focus mediàtic. Després de passar revista a les tropes desplegades a la madrilenya Carrera de San Jerónimo, els monarques van entrar a l'hemicicle del Congrés. Va ser aleshores quan, drets, la majoria de diputats i senadors els van aplaudir durant dos minuts, amb un "Viva el rey " espontani d'un parlamentari del PP. Joan Carles I va explicar, en una conversa informal amb periodistes, que l'ovació l'havia emocionat i va afegir: "Cal saber que això t'exigeix". Els diputats d'ERC i d'Amaiur no van assistir a l'acte. IU, PNB i Geroa Bai no van aplaudir, i Rosa Díez, amb poc entusiasme.

Per al president del Congrés, Jesús Posada, els aplaudiments van ser una mostra d'"estima i confiança" al rei, "símbol d'unitat i permanència de l'Estat", pel "magnífic" discurs de la nit de Nadal. El monarca espanyol, ja fora dels micròfons, va lamentar que s'hagin "personalitzat" en Urdangarin les seves paraules quan va dir que "tota actuació censurable ha de ser jutjada i sancionada".

En el discurs a la cambra, més breu que de costum, el rei va demanar als parlamentaris que, durant aquest mandat, defensin "la honradesa, l'esforç i la professionalitat amb què la immensa majoria dels espanyols fan la seva feina, viuen la vida i tiren endavant la família". A més, va reclamar "unitat" als partits polítics per lluitar contra l'atur.

Conscient de la desafecció ciutadana cap a les institucions públiques, agreujada per escàndols com el cas Palma Arena, avui la Casa del Rei explicarà, per primera vegada des del 1979, com es reparteixen els prop de 9 milions d'euros que rep el monarca a través dels pressupostos generals de l'Estat. ERC ha registrat una bateria de 100 preguntes al govern espanyol per acabar amb l'"opacitat" de la monarquia espanyola.

A la recepció d'ahir es va fer evident que la família reial busca distanciar-se de les presumptes irregularitats d'Urdangarin. Els reis i els prínceps van tenir una actitud molt més activa que altres anys a l'hora de conversar amb periodistes i polítics. No obstant, a la compareixença d'avui per detallar els comptes, la Casa del Rei només hi ha convidat un grup reduït de mitjans.

stats