MISSATGE DE NADAL DEL REI
Crònica 25/12/2010

Joan Carles I posa fre als rumors d'abdicació

El rei ha aprofitat el tradicional missatge de Nadal per fer callar els rumors d'abdicació, vinculats al seu delicat estat de salut, assegurant que mai abdicarà perquè ser rei és el seu deure i la seva passió.

Miquel Codolar
2 min
Joan Carles I, ahir, en la seva intervenció televisiva. Com a element decoratiu, una foto seva amb la selecció espanyola vencedora del darrer mundial de futbol.

MadridHo té clar, vol fer creure que ho té clar o li diuen que digui que ho té clar. No es va jubilar als 65 ni als 67 i no ho farà als 73, que els fa el 5 de gener.

Va agrair l'afecte dels espanyols i el suport del príncep d'Astúries, abans d'assegurar que segueix i seguirà complint amb il·lusió les seves funcions al servei de l'Estat. Si bé altres Nadals havia expressat aquesta voluntat, en anys anteriors no havia dit que es comportaria "sempre" així. Ho justifica perquè diu que és el seu deure i la seva passió.

També va tenir unes paraules contra el terrorisme. Va demanar "determinació per acabar amb aquesta xacra" en un moment en què els membres del govern espanyol diuen en privat que la possibilitat d'un comunicat d'ETA amb l'anunci que abandonarà les armes sona amb més força que mai.

Més reformes

Però del que més va parlar el monarca durant més de dues terceres parts del discurs va ser de la situació econòmica. Ho va fer amb unes paraules que podria haver pronunciat sense cap problema la mateixa ministra d'Economia, Elena Salgado, o el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Va exposar que cal resoldre deficiències estructurals amb eficàcia i rapidesa duent a terme les reformes necessàries, que el govern espanyol ja està implantant o implantarà aviat, com la laboral i la de les pensions, i les que han de permetre solucionar el dèficit, com els nous impostos per a les elèctriques aprovats abans d'ahir.

Va criticar també, de manera implícita, l'actuació dels controladors aeris que van generar el caos aeri acusant-los d'egoistes. Com cada any, va felicitar el Nadal demanant més suport per als exclosos i marginats, i agraint la feina de l'exèrcit.

stats