EL PITJOR MOMENT DE LA MONARQUIA
Crònica 15/04/2012

Joan Carles, el rei del quiròfan

La fractura de maluc suma una batalla més a l'accidentada biografia de Joan Carles I. El rei d'Espanya ha passat pel quiròfan vuit cops. En la meitat dels casos, a causa de les seves aficions esportives.

M. Ortega
3 min

BARCELONAL'ull de vellut amb què, a causa d'un accident domèstic -va xocar contra una porta-, el rei d'Espanya va presidir una recepció d'ambaixadors al mes de novembre era, fins ahir, la seva última lesió coneguda. La llista, que ara s'engreixa amb la fractura de maluc, però, és llarga i diversa. En total, el monarca espanyol ha passat vuit cops per la sala d'operacions. La seva atapeïda vida esportiva -amb accidents esquiant o jugant a esquaix- n'ha estat la causa en la meitat dels casos. Lesions de menor gravetat engreixen, a més, aquesta llista.

1. Maluc trencat

Triple fractura durant un viatge de caça a Botswana

La triple fractura de maluc per la qual Joan Carles I va ser intervingut ahir a la matinada és, de moment, l'últim capítol del seu extens expedient mèdic. El tindrà deu dies de baixa.

2. Tendó d'Aquil·les Trencament només dos mesos després de l'última operació

Joan Carles I va rebre el Papa, a l'agost, amb una bota ortopèdica. La causa: el tendó d'Aquil·les que, a principis del mes de setembre, l'obligaria a tornar a passar pel quiròfan, només dos mesos després de l'última intervenció. Va ser, doncs, un estiu d'operació, recuperació i nova operació.

3. Pròtesi al genoll dret

Artroplàstia per calmar el dolor articular fruit de lesions antigues

Resoldre "molèsties que dificulten la seva activitat habitual". Aquesta va ser l'explicació que va donar la casa reial espanyola per a la implantació, el juny de l'any passat, d'una pròtesi al genoll dret del monarca. Lesions com la que es va fer esquiant el 1991 -després que un altre esquiador el fes caure a terra- hi van tenir molt a veure.

4. Pulmó dret

Estudi i extirpació d'un nòdul a l'Hospital Clínic de Barcelona

Barcelona es va convertir en seu de l'actualitat de la monarquia espanyola el mes de maig del 2010 quan Joan Carles I va ser intervingut al Clínic per l'extirpació d'un nòdul pulmonar, que va servir per descartar l'existència de cèl·lules malignes. Aquesta operació va disparar tota mena de rumors sobre l'estat de salut del monarca i sobre la possibilitat que el succeís el seu fill, Felip.

5. Varius a la cama dreta

Intervenció menor després d'una ratxa de lesions esportives

Les operacions a què s'havia sotmès el monarca espanyol fins a l'extirpació del nòdul pulmonar havien estat sempre motivades per lesions esportives. L'única excepció va ser l'eliminació de varius de la cama dreta l'any 2001. Una anècdota en el conjunt de l'expedient mèdic de Joan Carles I.

6. Fissura a la mà dreta

Es lesiona esquiant i va embenat al casament de la infanta Helena

Més actes amb evidències de lesió. Joan Carles va assistir al casament de la infanta Helena, el març del 1995, amb la mà dreta embenada. L'origen de la lesió: una caiguda esquiant. El monarca espanyol va relliscar amb una placa de gel a l'estació de Candanchú (Osca) i es va fissurar una zona pròxima al canell.

7. Fractura al genoll dret

Acaba al quiròfan després d'un accident a Baqueira Beret

L'hivern del 1991 va ser envestit accidentalment per un esquiador a Baqueira Beret i, en caure, es va lesionar el genoll dret. Va ser necessari que passés per quiròfan per reduir-li una fissura per l'enfonsament de l'altiplà tibial extern del genoll i va haver de caminar amb crosses fins a l'any següent. Una altra caiguda esquiant dos anys abans i a l'estació de Courchevel (França) ja havia fet necessària l'assistència mèdica del monarca.

8. Ull de vellut

Marques d'una cacera a Suècia a la cara

L'accident amb una porta el mes de novembre de l'any passat no va ser el primer a pintar de morat l'ull del rei Joan Carles. Ja el 1988, en una cacera a Suècia, va rebre un cop que li va deixar la cara marcada. Va assistir amb la prova més evident de l'accident a diversos actes públics.

9. Fissura de pelvis

Un altre accident d'esquí acaba amb l'extirpació d'una fibrosi

Una caiguda, també esquiant, aquest cop a la pista suïssa de Gstaad, l'any 1983, li va provocar una fissura de pelvis. Va passar un mes al llit i va haver de fer servir crosses i una cotilla pèlvica durant la recuperació. Aquesta lesió, a més, el va acabar portant al quiròfan perquè li extirpessin una fibrosi.

10.Tall al braç esquerre

Ferides en diverses parts del cos després de xocar amb un vidre

Segurament, l'accident més espectacular va ser el de l'any 1981 quan, després de jugar un partit d'esquaix amb el tenista Manolo Santana en una pista de la Zarzuela, Joan Carles I va xocar contra una paret de vidre i va patir lesions des del nas fins a les cames. En aquella ocasió va haver de ser intervingut durant hores. El més greu va ser el tall que un vidre li va fer en el nervi radial del braç esquerre.

11.Mals d'esquena

Un xoc amb el seu iot 'Fortuna' el fa passar pel radiòleg

El 1977 va patir una relliscada a bord del Fortuna que li va provocar un intens mal d'esquena i el va enviar a la consulta del radiòleg.

stats